80 de ani de la sfârtecarea țării prin Pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Basarabia e România! 🇷🇴

Astăzi, 28 iunie, se împlinesc 80 de ani de la anexarea cu forța a 11 județe ale României: Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Soroca, Storojineț și Tighina. Din trupul țării noastre au fost smulși peste 50 de mii de kilometri pătrați și circa 4 milioane de cetățeni, în marea lor majoritate etnici români.

Constantin Codreanu Basarabia Romania

Acest rapt teritorial s-a produs ca urmare a aplicării Protocolului adițional secret al odiosului Pact sovieto-german Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova, în august 1939, prin care cele două state semnatare își stabileau cu de la sine putere sferele de interes ilegitim de la Marea Neagră la Marea Baltică, pe seama altor state.

28 iunie a fost și rămâne o zi neagră în istoria noastră națională. Ocupația sovietică a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța, străvechi pământuri românești, au însemnat refugiu, valuri de deportări în masă în GULAG, execuții sumare, foamete organizată, colectivizare forțată, persecuții religioase, genocid cultural, rusificare. Cele 11 județe ale noastre au pierdut în primul deceniu de la anexare peste 800 000 de oameni, iar teritoriul lor a fost dezmembrat și încorporat în parte Ucrainei, atunci un auxiliar al Moscovei.

Chiar dacă Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul și neavenit ab initio de către Parlamentele mai multor state, România este astăzi singura victimă a înțelegerilor secrete germano-sovietice care nu a revenit la situația anterioară acestora.

Constantin Codreanu GermaniaMiting unionist în fața Ambasadei Germaniei la Chișinău

Unii sunt preocupați să caute vinovați și aruncă fără ezitare acuzații de trădare. Alții vorbesc despre "cedarea Basarabiei" și invocă exemplul polonez de rezistență. Decât să irosim energii pe dezghiocarea trecutului, mai bine ne-am concentra pe prezentul în care România, în continuare, nu e întreagă. Și nu, nu accept niciodată teza vehiculată de răuvoitori privind "cedarea Basarabiei". Cimitirele de onoare ale ostașilor români din actuala Republică Moldova pe care le-am vizitat în repetate rânduri că să îi onorez pe eroii care și-au dat viața pentru reîntregirea României sunt un argument de necontestat că Basarabia nu a fost cedată.

Acum, ne revine obligația sacră de a face din reunirea Republicii Moldova cu România, cel de-al al treilea proiect de țară, după aderarea la UE și NATO, în sensul celor cuprinse în Declarația Camerelor reunite ale Parlamentului din 27 martie 2018, adoptată cvasiunanim. Cauza Reunirii transcende diferențele ideologice sau de partid și cere consens, acțiune solidară, ingeniozitate și spirit de inițiativă.

Ca să readucem Basarabia acasă avem nevoie de: rezolvarea corectă și rapidă a chestiunii restabilirii cetățeniei române pentru cei care au fost privați abuziv de ea, reintegrarea infrastructurii energetice și de transport rutier și feroviar de pe cele două maluri ale Prutului, refacerea spațiului spiritual, cultural, mediatic și de telecomunicații comun, asigurarea financiară a proiectelor locale orientate către viitorul comun, transformarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova într-un Minister al Reunificării.

Avem șansa rarisimă să convertim un dezavantaj istoric în avantaj. ReUnirea cu Republica Moldova trebuie asumată ca proiect de țară. Avem o declarație clară adoptată de Parlament care ne permite să acționăm în acest sens. Poveștile unității cultural-spirituale și amintirile lacrimogene despre podurile de flori nu mai sunt suficiente. Trebuie, din respect pentru sacrificiul înaintașilor și din grijă pentru viitorul urmașilor, să refacem România Mare!

Arată 1 reacție

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!
  • Florin B Florian
    commented 2020-06-29 06:06:44 +0300
    România trebuia de mult timp să se retragă din pactul de la Varșovia și să conteste pactul Ribbentrop Molotov!
    În altă ordine de idei, nu știu câți dintre moldoveni mai vor astăzi reunirea Basarabiei cu Romània deoarece majoritatea sunt rusofili și urăsc de moarte poporul Român.