Constantin Codreanu readuce în atenția instituțiilor României cazul Smicală

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, readuce în atenția instituțiilor României cazul Smicală.

Constantin Codreanu: "În curând, se fac 4 ani de când statul român asistă neputincios la cazul dramatic al familiei Jalaskoski Smicala din Finlanda.

Așa cum bine cunoașteți, instituția finlandeză pentru Protecţia Copilului i-a separat forțat și brutal de mama lor, în luna mai 2015, în baza unor simple și nefondate suspiciuni de intenție de a emigra în România, pe copiii minori ai doamnei doctor Camelia Jalaskoski Smicală, Maria și Mihai Jalaskoski. Doamna Camelia Jalaskoski Smicala și copiii săi minori dețin dublă cetățenie: română și finlandeză. Cei doi copii răpiți familiei au fost separați și plasați forțat în instituții de tip închis. Nedreptatea care li s-a făcut acestor copii români și suferința morală îndurată de ei ne-au determinat să luăm atitudine și să ne solidarizăm cu ei, și să încercăm o rezolvare amiabilă a cazului, în interesul suprem al copiilor.

În perioada 30 mai – 1 iunie 2017 am condus delegația Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Finlanda, pentru a ne documenta la fața locului asupra acestui caz dramatic. Am avut întâlniri cu doamna Camelia Jalaskoski Smicală în locuința ei din Tampere, cu ambasadorul României la Helsinki, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătăți în Finlanda, ai Serviciului Social din cadrul primăriei Tampere, precum și cu membrii Comisiei pentru probleme sociale a Parlamentului Finlandei.

Doamna Camelia Jalaskoski Smicală ne-a făcut cunoscut că, până la acea dată, poliția nu a cercetat numeroasele plângeri depuse împotriva tatălui, însoțite de probe, respectiv certificate medico-legale și declarațiile martorilor. Copiii au fost dați în anul 2015 tatălui, iar autoritățile au fost nevoite să îi replaseze din cauză că acesta îi maltrata însă, fără să fie luată în considerare posibilitatea de a-i da în custodie mamei.

Doamna Camelia Jalaskoski Smicală a mai precizat că cei doi copii au fost amenințați de către reprezentanții instituției sociale că nu vor merge niciodată în România și că nu vor mai vorbi limba română dacă mai îndrăznesc să transmită scrisori cum a fost cea dată la ONU. Aceasta a mai precizat că tatăl copiilor săi minori a fost extrem de violent și i-a amenințat pe copii, băgându-i cu capul sub apă până aceștia cereau îndurare.

Urmare a vizitei delegației noastre parlamentare autoritățile finlandeze au acceptat să-i permită ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, să-i viziteze pe cei doi minori ținuți în captivitate instituțională, iar doamna Camelia Jalaskoski Smicală a fost concediată din serviciu, sub pretextul de a-i fi defăimat și agresat pe asistenții sociali care i-au răpit copiii cu brutalitate. O asemenea situație nu ne poate lăsa indiferenți.

Constatăm cu profund regret și stupoare că Finlanda încalcă în cazul copiilor doamnei Camelia Jalaskoski Smicală prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, ale Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Ca stat semnatar al Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, România dispune de dreptul de a sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depunând o Plângere contra Finlandei, sau de a compărea ca parte terță interesată într-un eventual dosar acceptat pe rolul CEDO ca urmare a unei Plângeri depuse de doamna Camelia Jalaskoski Smicală în interesul celor doi copii minori ai săi, cetățeni români. 

Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă pentru România o pârghie binevenită pentru internaționalizarea și soluționarea definitivă a cazului Smicală. Adresez Ministrului Afacerilor Externe, Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Premierului și Președintelui invitația de implicare fără rezerve în acest caz dramatic. Vă invit laSolidaritate pentru Dr. Camelia Smicala si copiii ei!

Avem obligația să avem grijă de cetățenii noștri fie că se află în țară sau în afara acesteia. Românii de pretutindeni trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre oriunde s-ar afla. În fond, vorbim de imaginea noastră ca stat pe scena internațională atunci când acționăm sau nu pentru a ne proteja cetățenii"

https://www.facebook.com/CodreanuPMP/photos/a.1703208183330617/2223409127977184/?type=3&theater

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!