Codreanu: "Cer Guvernului să prezinte informații privind bursele identitare acordate elevilor români din Ucraina"

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, o întrebare parlamentară în care solicită un răspuns coordonat privind Programul de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina în anul de învățământ 2019-2020 (clasele I-III), în lumina Notei verbale H2/1063/20.03.2019 transmise de partea ucraineană, și clarificări privind derularea Programului de burse identitare în anul de învățământ 2020-2021 (clasele I-IV).

Constantin Codreanu Parlament

Citește mai mult!

Întrebare parlamentară adresată premierului Orban cu privire la procentul din PIB alocat pentru sprijinul economiei naționale afectată de coronavirus

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat premierului Ludovic Obran, ministrului Finanțelor Publice Florin-Vasile Cîțu și ministrului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil-Daniel Popescu, o întrebare parlamentară în care solicită informații cu privire la procentul din PIB-ul României revenit sprijinului economiei naționale în contextul crizei produse de epidemia de coronavirus, în comparației cu procentul revenit sprijinului acordat de alte state pentru economiile lor.

Constantin Codreanu Intrebare parlamentara

Citește mai mult!

VIDEO: Vot în Parlament. Grupul Ilașcu, gest de recunoștință din partea României. Cinste lor, eroilor! 🇷🇴

Zi istorică în Parlament - Camera Deputaților a adoptat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri proiectul de lege inițiat de președintele Partidului Mișcarea Populară, fost deputat și actual europarlamentar Eugen Tomac, prin care România realizează atât o reparație morală, cât și una pecuniară pentru 4 cetățeni români, membri ai grupului Ilașcu - Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa.

Grupul Ilascu

Citește mai mult!

Dosarul retragerii cetățeniei române lui Ion Chicu - pasul 2

Pe 25 mai, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a formulat și prezentat o plângere adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie în care a solicitat retragerea cetățeniei române actualului premier al Republicii Moldova, Ion Chicu. Motivul care a stat la baza plângerii respective a fost declarația denigratoare la adresa României a lui Chicu care a scandalizat opinia publică pe ambele maluri ale Prutului.

Constantin Codreanu Parlament

Citește mai mult!

Codreanu: "Îngrădirea dreptului de a munci pentru 4 cetățeni români. Am sesizat CNCD"

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la un caz de îngrădire a dreptului de a munci pentru 4 cetățeni români.

Constantin Codreanu CNCD

Citește mai mult!

Proiect de lege - închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului național și a drapelului național 🇷🇴

Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară au depus un proiect de lege care completează și amendează Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Inițiativa legislativă prevede introducerea pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru "profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum și orice manifestare publică săvârșită cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României".

Deputat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: "Cine atentează la simbolurile unui stat, atentează la nucleul elementelor fondatoare ale unei națiuni. Trebuie să protejăm simbolurile noastre naționale și să pedepsim dur orice act prin care acestea sunt defăimate.

Constantin Codreanu proiect de lege Parlament

Citește mai mult!

Vot în Parlament - Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan - martiri și eroi ai națiunii române 🇷🇴

Astăzi, Camera Deputaților a adoptat 2 proiecte importante: 1. Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române și 2. Proiectul de Lege privind declararea personajelor istorice Horea, Cloşca şi Crişan, drept martiri şi eroi ai naţiunii române.

Constantin Codreanu

Citește mai mult!

Anul universitar 2020-2021. Admiterea românilor din Republica Moldova, comunitățile istorice și Diaspora

Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul instituției un anunț privind admiterea românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă (anul universitar 2020-2021).

Deputat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: "Trecem peste partea în care Ministerul Educației și Cercetării face referire la o metodologie în care apare o instituție care nu mai există de jure - Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Admitem că Departamentul actual pentru românii de pretutindeni îi va lua locul de facto în procesul de admitere. Ceea ce surprinde este că metodologia nu pare deloc adaptată la contextul epidemiologic actual.

Deputat Constantin Codreanu

Citește mai mult!

Cartea Verde a Românului de Pretutindeni și deblocarea procesului de redobândire a cetățeniei române

După adoptarea tacită în Senat, proiectul de lege nr 505/2019 care are în vedere completarea Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007, precum și a Legii cetățeniei române nr. 21/1991, prin instituirea Cărții Verzi a Românului de Pretutindeni și dublarea membrilor Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, a intrat în dezbateri la comisiile de fond ale Camerei Deputaților.

Constantin Codreanu

Citește mai mult!

Vot în Parlament - Acord privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și Republica Moldova

Parlamentul României a adoptat (cu 228 de voturi "pentru", 1 vot "împotrivă" - deputatul PSD Niță Nicu și 0 "abțineri" - Hotărârea privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea modificată a Consiliului privind încheierea Acordului privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte și Republica Moldova, pe de altă parte.

Constantin Codreanu Republica Moldova Parlament

Citește mai mult!