Anul universitar 2020-2021. Admiterea românilor din Republica Moldova, comunitățile istorice și Diaspora

Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul instituției un anunț privind admiterea românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă (anul universitar 2020-2021).

Deputat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: "Trecem peste partea în care Ministerul Educației și Cercetării face referire la o metodologie în care apare o instituție care nu mai există de jure - Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Admitem că Departamentul actual pentru românii de pretutindeni îi va lua locul de facto în procesul de admitere. Ceea ce surprinde este că metodologia nu pare deloc adaptată la contextul epidemiologic actual.

Deputat Constantin Codreanu

În răspunsul oferit la întrebarea mea parlamentară de luna trecută - Liceenii și studenții români din afara țării în anul școlar/universitar 2020-2021. Întrebare parlamentară pentru ministrul Educației și Cercetării - disponibil pe site-ul Camerei Deputaților aici, MEN spune că: «Pentru admiterea în anul școlar/universitar 2020-2021 se au în vedere o serie de măsuri, cum ar fi depunerea electronică a dosarelor de candidatură, utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, în vederea respectării normelor sanitare decise de autoritățile competente din România, în contextul epidemiologic actual». Or, dacă e să ne uităm peste metodologia din 2017, vedem că există categorii de români de pretutindeni care trebuie să depună DIRECT dosarele. Secțiunea IV, de exemplu - «Școlarizarea românilor de pretutindeni în învățământul postuniversitar medical (REZIDENȚIAT), alin. 2, lit. b.: "Dosarul va fi depus DIRECT la sediul universității, desemnată de către Ministerul Sănătății». Cine le oferă candidaților respectivi, care vor să depună dosarele la sediile universităților, un loc de cazare pentru carantină/izolare timp de 14 zile? De ce nu poate fi acceptată și în acest caz varianta electronică a dosarului?

Un aspect la fel de important care mi-a fost semnalat în repetate rânduri este și cel privind verificarea diplomelor de bacalaureat ale candidaților. Sunt cazuri când procedura durează mult prea mult timp și face ca dosarul să nu fie complet în momentul depunerii. O soluție ar fi acceptarea dosarului și verificarea post-factum. MEN a fost informat. Sper să acționeze în consecință".

 

Raspuns Constantin Codreanu admitere studii

 

*****

Anunțul Ministerului Educației și Cercetării:

1. Baza legală pentru organizarea admiterii este Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, începând cu anul universitar 2017-2018, aprobată prin ordinul comun MEN 3.900/16.05.2017 - MAE nr. A10/2.046/26.05.2017 - MRP C/129/07.06.2017 și publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 6.28/02.08.2017.

Metodologie 

2. Informațiile privind condițiile de admitere, locurile scoase la concurs, specializările propuse, calendarul, conținutul dosarului de candidatură și modul de transmitere a acestuia se regăsesc în metodologiile elaborate de fiecare instituție de învățământ superior și sunt disponibile pe site-urile acestora.

Instituţii de învăţământ superior de stat

3. Menționăm că dosarele de candidatură trebuie transmise direct instituțiilor de învățământ superior inclusiv de către candidații români de pretutindeni din Albania, Serbia, Ucraina și Macedonia de Nord.

4. Diplomele eliberate de autoritățile competente din țările care au anulat examenele scrise sau orale de finalizare a ciclului liceal în anul 2020 sunt recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării.

► Pentru informații suplimentare sau clarificări, vă rugăm să contactați Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene la adresa de e-mail international@edu.gov.ro, indicând în subiect, pentru o cât mai eficientă instrumentalizare, sintagma „admitere români de pretutindeni 2020”.

*****

Hotărârea nr. 327/2020 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2020-2021 - detalii aici.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!