Decalog post-alegeri. Fenomenul AUR, efectul invers al #muiePSD și CDR 2

Astăzi, noii parlamentari au depus jurământul de credință față de țară și popor. Legislatura 2020-2024 devine o realitate. Din păcate, cu același număr exagerat de deputați și senatori. Din păcate, fără o reprezentare parlamentară corectă pentru Diaspora, R. Moldova și comunitățile istorice. Din păcate, cu partide care vor înghiți, în continuare, sume enorme sub forma subvențiilor acordate de stat (suma alocată pentru 2020 a ajuns la proporții astronomice - 181,4 milioane de lei, aproximativ 40 de milioane de euro, tocmai de aceea am depus alături de alți colegi proiectul de lege privind eliminarea acestora). Toate aceste probleme pot fi soluționate, desigur, dacă sunt votate proiecte de legi depuse deja în Parlament.

Constantin Codreanu AUR PSD

Să revenim, însă, la rezultatul alegerilor și la noua coaliția de guvernare configurată după acestea. Sunt o serie de concluzii cu care rămânem după 2020 și cu care înaintăm spre 2024, un an electoral plin cu alegeri locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare.

1. FENOMENUL AUR

Marele câștigător al alegerilor parlamentare este Alianța pentru Unirea Românilor. Știam de proiect înainte ca acesta să devină public. Nu e pentru nimeni un secret faptul că de liderul AUR, George Simion, mă leagă o prietenie veche de 10 ani consumată pe altarul aceluiași ideal: ReUnirea. Am stârnit intermitent nemulțumiri în rândul colegilor de partid atunci când fie am asistat la evenimentul de lansare a acestuia la alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent, fie am organizat, în Parlament, evenimente cu participarea acestuia. Mi le-am asumat din aceleași convingeri unioniste pe care le voi avea mereu. Rezultatul extraordinar înregistrat la europarlamentare nu m-a convins că un eventual proiect politic poate avea succes în viitorul imediat, adică, la alegerile parlamentare 2020, dar pe măsură ce ne apropiam de 6 decembrie, era clar că AUR devine un partid ce nu mai poate fi ignorat. Ulterior, în timpul campaniei, din impactul existent pe Facebook, am realizat că pragul de 5% va fi atins. Am citit cu interes diversele analize care au mimat explicații pentru scorul înregistrat de AUR. De la "oamenii rușilor" s-a trecut la "proiect creat în laboratoare" și la "sume astronomice investite în online". Amestec de miopie și de rea-credință. Rețeta succesului în cazul AUR s-a bazat pe imensa forță de muncă a lui George Simion, pe un context social-politic favorabil cu un Guvern care a comis greșeli după greșeli, pe un președinte incoerent și obsedat de PeeeSeeeDeee care a alternat mesajele de genul "stăm acasă" cu "ieșiți la vot", pe aroganța Partidului Național Liberal care s-a crezut cu sacii în căruță, ai cărui exponenți împărțeau ministerele mai des decât pliante în campania electorală și pe o strategie online câștigătoare. Emoția generată de turul făcut prin țară a fost completată cu succes de pozițiile ferme împotrivă bâlbâielilor guvernamentale, de protestele care trezeau empatie și de solidarizarea cu Biserica Ortodoxă Română pe subiecte fierbinți. Toate acestea, suprapuse pe o prezență redusă, au propulsat Alianța pentru Unirea Românilor la aproape 10%.

2. AUR ÎN 2024

Dacă va păstra motoarele turate la aceeași intensitate, Alianța pentru Unirea Românilor are toate șansele să dubleze scorul înregistrat în 2020 și să fie la guvernare peste 4 ani. Primul sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS după alegerile parlamentare din 6 decembrie, publicat astăzi, arată o evoluţie spectaculoasă în cazul AUR: 15%. Al treilea partid după PSD și PNL. Până atunci, va trebui să înfrunte corul presei care îi atacă în mod constant, să soluționeze cazuri precum cel al lui Francisc Tobă (e de aplaudat invalidarea mandatului!) și să pregătească oameni pentru viitoarele scrutine ca să nu retrăiască situațiile ciudate cu familii întregi prezente pe liste.

3. EFECTUL INVERS AL #MUIEPSD

Dacă tot vorbim de atacuri, un alt câștigător al alegerilor parlamentare (sigur, depinde de scrutinul la care ne raportăm, comparat cu 2016, e departe de a fi câștigător!), Partidul Social Democrat, s-a redresat după anii de #MuiePSD. Atacurile virulente venite din presă, din stradă și, mai ales, dinspre Cotroceni, în ultima perioadă, în condițiile unui Guvern PNL, a creat o anumită coeziune în rândul susținătorilor PSD. Mai ales după ce acest partid s-a scuturat de câteva figuri politice cu un bagaj negativ imens, dând semne de reformare. Totuși, atacurile virulente au avut mereu supapa Antena 3 și România TV, ceea ce lipsește AUR în prezent. Plus că și infrastructura de partid, un alt element ce lipsește AUR, deocamdată, și-a spus cuvântul.

4. PSD ÎN 2024

Opoziția următorilor 4 ani poate aduce suficiente avantaje unui partid care nu a mai avut un prezidențiabil puternic de foarte mult timp. Este și explicația pentru poziția împăciuitoare a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat că suspendarea lui Klaus Iohannis nu este oportună în actualul context. S-a vehiculat un prin nume, Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD. Cred mai degrabă într-o eventuală revenire în partid a lui Victor Ponta decât în candidatul Dâncu. Cu un Ciolacu debarcat din funcția de președinte al Camerei Deputaților nici nu va fi foarte complicat.

5. MOARTEA LUI TĂRICEANU ȘI RESUSCITAREA LUI VICTOR PONTA

Ponta, spre deosebire de aliatul lui nestemat, Călin Popescu Tăriceanu, are toate șansele să fie resuscitat din coma politica în care a intrat după eșecul de la parlamentare care l-a dublat pe cel de la locale. Mai puțin proiectul politic PRO ROMÂNIA care își va găsi sfârșitul într-o fuziune cu PSD. Deși Ciolacu a declarat ca fiind prematură revenirea acestuia, am convingerea că PSD îl va reprimi pe fostul premier.

6. UN SUCCES CÂT UN INSUCCES AL USR-PLUS

Comparat cu 2016, succesul este indubitabil. Comparat cu europarlamentarele din 2019 și cu așteptările cultivate în tabăra talibanilor useriști, succesul are alură de insucces. Totuși, cele 2 componente ale Alianței au adunat suficiente procente pentru a obține câteva ministere în Guvernul Florin Cîțu și poziții importante în Camera Deputaților/Senat. Au, totuși, al doilea om în stat. Toată această expunere vine și cu erodarea aferentă, chiar dacă presa favorabilă va băga sub preș gunoiul nerealizărilor viitoare.

7. USR-PLUS ÎN 2024

Pe margine, se încălzește voios prezidențiabilul Dacian Cioloș, cel care a confirmat recent că este interesat de cursa pentru Cotroceni în 2024. Șanse puține, bineînțeles, dacă nu va exista un acord similar celui care a funcționat în cazul lui Nicușor Dan. În rest, pe fundalul unui PNL consumat în răzmerițe interne, USR-PLUS are toate șansele să crească peste 4 ani. Cu condiția că va transpune în practică multiplele promisiuni și proiecte (multe dintre ele preluate de partidul care vrea o Românie fără hoție, culmea!). Un lucru este cert, pe termen mediu și lung, polarizarea, în România, între neomarxismul agresiv și conservatorismul firesc.

8. EȘECUL PNL DIN 2020, PREMIZĂ PENTRU EȘECUL DIN 2024

Chiar dacă nu e unul usturător și chiar dacă poate fi pus pe seama măsurilor nepopulare luate în plină pandemie, eșecul PNL este unul evident. Nu poți să condamni traseismul și să transferi cu carul primari și parlamentari PSD/ALDE/PRO ROMÂNIA. Nu poți să spui că dorești eliminarea PSD din viața politică și să te opui vehement inițiativei "primari în 2 tururi". Nu poți să pretinzi că vrei eliminarea pensiilor speciale și să nu votezi un proiect de lege doar pentru că aparține unui alt partid. Nu poți să politizezi la maxim tot și să crezi că acest lucru va trece neobservat. Poți să cumperi presă, dar nu poți să cumperi Facebook. Încă 4 ani de guvernare vor duce PNL spre 20%. Puciul recent eșuat va fi reîncălzit de unul dintre cei care își dorește prezidențiabilitatea, Rareș Bogdan.

9. PMP ÎN AFARA PARLAMENTULUI ȘI UN 2024 PREA ÎNDEPĂRTAT

Despre PMP am scris aici. A scris și Mihail Neamțu aici. Ar mai fi de adăugat opoziția totală a celorlalte partide la solicitările de renumărare a voturilor formulate de Partidul Mișcarea Populară. Din numărătorile paralele ale celorlalți concurenți, era evident că, cel puțin, la Senat, PMP a făcut pragul. În martie 2021, va avea loc un Congres cu un obiectiv declarat de restart. În condițiile unei secete de manifestări electorale, următorii 4 ani de pauză pot fi fatali partidului chiar dacă, probabil, la nivel local, după cele 6% de la locale, situația este percepută diferit.

10. CONVENȚIA DEMOCRATĂ ROMÂNĂ 2

Pentru cei care cunosc parcursul politic al României post-decembriste, actuala formulă de guvernare a trezit asocieri clare cu Convenția Democrată Română, redenumită, ulterior, Convenția Democratică din România. Caracterul pestriț al partidelor înghesuite în Palatul Victoria din dorința de a guverna (vicepremierul Dan Barna a și uitat deja că ieșirea din criză nu e mandatul USR) va da naștere unei guvernări profund instabile. Într-o Românie a cărei economie e sfârtecată de coronavirus, instabilitatea politică e ultimul lucru de care avem nevoie, dar iminența acesteia e evidentă. Urmează ani grei pentru România...

Arată 1 reacție