Apel la responsabilitate - STOP coronavirus! stăm acasă!

. “Paza bună trece primejdia rea” spune o frântură de înțelepciune românească. Suntem, acum, față în față cu o primejdie imensă pentru noi și pentru lumea întreagă. Proverbiala “pază bună” ne poate feri de acest inamic invizibil cu nume sonor - coronavirus.

2. Pe lângă respectarea normelor de igienă și a instrucțiunilor venite din partea autorităților sanitare, mai putem face un lucru care nu ne costă absolut nimic - să stăm acasă. Trebuie să limităm la maxim orice deplasare, orice călătorie, orice ieșire care nu este motivată de locul de muncă sau de o urgență.

3. Coronavirusul are aliați de încredere - iresponsabilitatea, informațiile false și panica.

4. Feriți-vă de cei care vă îndeamnă să vă comportați de parcă COVID-19 e ceva inexistent, o conspirație mondială și că măsurile de autoprotecție sunt inutile! Ignorați-i pe atotștiutorii care vă vorbesc despre remedii homeopate rezultate din studii obscure și vă bombardează cu fake news-uri conexe cu coronavirusul! Controlați orice pornire de panică care nu a ajutat pe nimeni niciodată, mai ales în momente de criză! Psihoza socială poate fi extrem de periculoasă.

5. În viața noastră, și-a făcut loc un termen enervant “distanțarea socială”. Din păcate, trebuie să stăm o perioadă separați decât să îi expunem pericolului de infectare. Totuși, distanțarea nu presupune lipsa comunicării. Dimpotrivă. Vorbiți cu părinții, cu bunicii, cu copiii, cu prietenii Dvs.!

6. Anumite persoane trec mai greu prin momente dificile ca acestea. Anxietatea poate provoca afecțiuni nedorite. Prin urmare, este extrem de important să le fim alături celor dragi și să îi încurajăm.

7. Înțelegem acum cât de importante sunt lucrurile pe care le luam anterior ca implicite. Libertatea de mișcare e de departe cel mai important dintre ele. Pentru a reveni în albia obișnuită a vieții, fără constrângeri și limitări, avem nevoie de rigoare și cooperare.

8. De astăzi, România este “zonă galbenă” COVID-19. Cele șapte decese înregistrate până acum trebuie să servească drept argument pentru responsabilizare generală și măsuri mult mai ferme din partea autorităților. Niște autorități care sunt depășite total de situația care se va agrava progresiv și gradual. Aveam exemplele din jur și trebuia acționat cu fermitate. Trebuie să vorbim de "obligații", nu de "recomandări". Am pierdut deja suficient timp pe improvizații și ezitări.

9. Acum, “stăm acasă” și “stop coronavirus” devin sinonime incontestabile. Vedem toți care sunt cele mai afectate categorii de vârstă și care sunt afecțiunile cronice ale celor decedați. Concluzia nu e că ceilalți pot sta liniștiți. E exact invers. Avem un motiv în plus să îi protejăm pe cei expuși.

10. Multă sănătate vă doresc, dragi români din țara, din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova! Protejați-vă și protejați-i pe cei dragi! Vom depăși această criză doar dacă rămânem uniți și solidari. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Va fi bine! Hai, România! 

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!