Autostrada Basarabia și Autostrada Unirii Principatelor - vot favorabil în Senatul României

Plenul Senatului a adoptat, astăzi, tacit, un proiect de lege privind aprobarea obiectivelor de investiţii Autostrada Basarabia și Autostrada Unirii Principatelor Române. Urmează votul în Camera Deputaților care este for decizional.

Autostrada Basarabia

Deputat Constantin Codreanu: "La sfârșitul anului trecut, Puterea şi Opoziţia şi-au dat mâna în Camera Deputaţilor susţinând un proiect naţional prioritar – Autostrada Unirii, cunoscută şi ca Autostrada A8. A fost un semnal de unitate extrem de necesar într-un an atât de special precum cel al Centenarului Marii Uniri.

Constantin Codreanu Autostrada Unirii

Deputatul Constantin Codreanu la Palatul Cotroceni cu ocazia ceremoniei de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Unirii

Mă bucur să mă număr printre cei care și-au pus semnătura pe acel proiect de lege în calitate de co-inițiator și îi felicit pe cei doi inițiatori, colegii mei de la Partidul Mișcarea Populară, domnii deputați Petru Movilă și Marius Pașcan, pentru această reușită legislativă remarcabilă. Este deosebit de important că Autostrada Unirii va interconecta Republica Moldova cu România, întrucât proiectul prevede construirea unui nou pod peste râul Prut, în apropierea municipiului Ungheni, străpungând graniţa nedreaptă impusă de sovietici.

Astăzi, s-a făcut un nou pas important spre interconectarea prin infrastructură a celor două state românești odată cu adoptarea tacită a proiectului de lege inițiat de un alt coleg, domnul senator Gabi Ionașcu, senator PMP de Ialomița. Sunt convins că acest demers legislativ, similar celui privind Autostrada Unirii, va avea parte de un vot covârșitor pozitiv în Camera Deputaților".

Proiectul de lege prevede executarea obiectivelor de investiții în felul următor:

  • Autostrada Basarabia: Focșani - Albița / Începe de la Autostrada Unirii Principatelor Române în apropierea municipiului Focșani până la Vama Albița, județul Vaslui, de la frontiera de est a României cu Republica Moldova.
  • Autostrada Unirii Principatelor Romane: Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Pașcani - Siret / Autostrada începe de la Autostrada A3 București - Borș în apropierea municipiului Ploiești până la Vama Siret, județul Suceava, de la frontiera de nord a României cu Ucraina.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Transporturilor va începe în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii procedurile necesare pentru realizarea obiectivelor de investiții.