O biserică din Franța îi va reuni, în Diaspora, pe românii din România și Republica Moldova

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale a sfinţit piatra de temelie pentru un lăcaş de cult închinat Sfântului Ştefan cel Mare în localitatea Montreuil (Île-de-France). Alături de biserică, pe terenul de 1056 mp achiziţionat de parohie, va fi construit şi un centru cultural misionar. La evenimentul din Duminica Sfinţilor Români au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, primarul localității Montreuil, dl. Patrice Bessac, precum și ai Ambasadelor României și Republicii Moldova la Paris.

Biserica Franta Montreiul

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a salutat acest demers religios: "Vreau să îl felicit pe Înaltpreasfințitul părinte Iosif Pop, mitropolitul român al Europei Occidentale și Meridionale, cu reședința la Paris, pentru decizia de a ridica un lăcaș de cult care să îi aducă împreună pe românii de pe ambele maluri ale Prutului. Am spus mereu că orice biserică românească în afara țării este o mică Românie. Acum, această mică Românie va fi casă spirituală pentru românii din cele două state românești.

În 2017, atunci când am avut fericita ocazia de a-l cunoaște pe ÎPS Iosif cu ocazia marcării a 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești din Paris (1852), 135 de ani de la cumpărarea Catedralei ortodoxe române din Paris (1882) și 125 de ani de la sfințirea acestei Catedrale (1892), i-am vorbit despre necesitate includerii basarabenilor în viața religioasă românească.

Constantin Codreanu Mitropolitul Iosif

Constantin Codreanu la Catedrala ortodoxă română din Paris

Mă bucur că aceste sugestii devin realitate prin implicarea directă a Bisericii Ortodoxe Române. Sper ca și Preasfințitul Siluan Șpan, episcopul ortodox român al Italiei, Timotei Lauran, episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Marc Alric Nemțeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, cărora le-am vorbit, la Paris, despre același obiectiv să urmeze acest exemplu binevenit.

Constantin Codreanu Mitropolitul Iosif

Constantin Codreanu la Catedrala ortodoxă română din Paris

Un lucru cu adevărat simbolic este următorul fapt - comunitatea românească din Montreuil este îndrumată duhovniceşte de părintele Valeriu Jornea, originar din Călărași, Republica Moldova. O nouă piatră de temelie la lăcașul de cult al ReUnirii. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe românii de pretutindeni".

Constantin Codreanu Paris

Constantin Codreanu la Catedrala ortodoxă română din Paris

Mitropolia Ortodoxă Română de la Paris și episcopiile ei sufragane din Italia și Spania, precum și multiplele protopopiate din alte state europene occidentale asistă spiritual peste 2 milioane de români.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!