Deputat Constantin Codreanu: “Salut extinderea Campaniei Naționale «Informare acasă! Siguranță în lume!» în Republica Moldova”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a participat, astăzi, la evenimentul de lansare a celei de-a doua ediții a Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!” care își propune încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării, precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.

Constantin Codreanu MRP Guvern

“Salut decizia colegilor de la Minister de a extinde această Campanie în Republica Moldova. Este un nou pas înainte după ce, în 2017, Campania a fost implementată în județele Suceava, Botoșani și Neamț, iar, în 2018, a ajuns de două ori în toate județele țării și în municipiul București. Necesitatea Campaniei o constat la multiplele întâlniri pe care le am cu românii noștri din Diaspora, care recunosc, cu amar, că nu au avut informațiile necesare atunci când au luat decizia să plece, atunci când au acceptat anumite condiții ilegale de muncă sau când se trezesc în situații în care sunt supuși diverselor abuzuri în țările în care se stabilesc temporar. Mi-am promis să merg în câteva județe, cel puțin, în cadrul Campaniei și, cu siguranță, voi fi prezent atunci când aceasta va trece Prutul”, a menționat deputatul Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu MRP Guvern

La evenimentul derulat la Palatul Victoria au participat premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Ana Birchall, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc, Preasfințitul părinte Varlaam Ploieșteanu, Episcop vicar patriarhal, precum și înalți oficiali guvernamentali, parlamentari, ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice.

Constantin Codreanu MRP Guvern


Campania are ca obiectiv creșterea gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunități în afara granițelor României. Prin această inițiativă, MRP urmărește ca tot mai mulți români să își cunoască drepturile și responsabilitățile pe care le au ca cetățeni europeni și să știe, totodată, cum să acționeze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turiști, la studii sau în calitate de angajați.

Campania Nationala Informare Campania acasă! Siguranta in lume!

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” se va derula în două etape. Grupul țintă al inițiativei îl reprezintă, în prima etapă elevii, studenții, profesorii și directorii de școli și în a doua etapă, persoanele adulte interesate de acțiuni lucrative pe teritoriul altor state.

Constantin Codreanu MRP Guvern


Instituțiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfășurarea campaniei menționate sunt: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

Constantin Codreanu MRP Guvern

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!