Cer Guvernului să asigure personalul din instituțiile medicale din România cu echipamente de protecție produse în țară

Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Nelu Tătaru și ministrului Finanțelor Publice, Vasile-Florin Cîțu, în care le solicit să prezinte informații cu privire la situația dotării cu echipamente de protecție a spitalelor din România, în contextul pandemiei COVID-19.

Este un lucru general cunoscut - majoritatea cadrelor medicale din țara noastră infectate cu noul coronavirus s-au îmbolnăvit din cauza lipsei echipamentelor de protecție, indispensabile în asemenea situații.

În România, există sute de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru cel medical. Cu toate acestea, Guvernul nu le-a căutat, acordând contracte în valoare de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă astfel de produse din alte state.

Starea de urgență nu trebuie privită de cei care guvernează România ca un context favorabil pentru abuzuri și pretext pentru lipsa transparenței.

Vă prezint mai jos textul integral al interpelării.

*****

Domnilor miniștri,

Presa națională anunță că în România există 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru cel medical. Acestea formează o piață de aproape 500 de milioane de lei și au împreună 4 500 de angajați. Cu toate acesta, Guvernul României a acordat contracte în valoare de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă astfel de produse din alte state.

Clasificate după cifra de afaceri, primele 10 companii românești producătoare de echipamente de protecție, inclusiv pentru domeniul medical, sunt:

- Trotuștex (jud. Bacău),
- Intervenții active în atmosferă (mun. București),
- Rusancom Prod (jud. Mureș),
- Matei Conf Grup (mun. București),
- Stecolflex România (jud. Ialomița),
- Avanti (jud. Sibiu),
- Interbabis (jud. Brașov),
- Dalgeco Confecții Textile (jud. Constanța),
- New Fashion (jud. Botoșani),
- Tag Grup (mun. București).

Publicația Ziarul Financiar, exemplificând situația, arată în 28 martie 2020 că ”Trotuştex din Bacău, cu acţionari italieni, este cea mai mare firmă producătoare de echipamente de protecţie şi uniforme, cu afaceri de peste 40 de milioane de lei în 2018. Compania ar putea produce, dacă ar fi solicitată, echipamente pentru personalul medical care reclamă în aceste zile lipsa dotărilor necesare, de la măşti la halate şi combinezoane. Până acum însă, Trotuştex a lucrat pentru firme din străinătate, inclusiv pentru Italia, puternic afectată de pandemie”.

Aceeași publicație mai arată că ”Echipamente de protecţie pentru perso­nalul medical produce şi compania Matei Conf Grup din Bucureşti. „Noi am putea să facem echipamente în plus pentru personalul medical în această perioadă, dar nu ni s-a cerut. Producem halate, cămăşi, combine­zoane. Suntem furnizori pentru spitale din România“, spune un reprezentant al com­paniei, contactat telefonic”.

Presa națională face cunoscut că, în contextul epidemiei de coronavirus, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), unitate de achiziții publice în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, a încheiat un singur contract de achiziție a echipamentelor de protecție pentru sectorul medical cu firma Viggo Fashion International care nu produce asemenea echipamente, ci le importă.

Este bine cunoscut faptul că majoritatea cadrelor medicale din România infectate cu coronavirus s-au îmbolnăvit și pentru că nu au au fost dotate cu echipamente de protecție indispensabile în asemenea situații.

De asemenea, măsurile nejustificate impuse de către anumite state (de exemplu, Ungaria) privind blocarea sau încetinirea importurilor în România sunt de natură să mențină în unitățile medicale din țara noastră un grad scăzut de asigurare cu echipamente de protecție destinate sectorului medical.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Care este în acest moment gradul de asigurare cu echipamente de protecție a instituțiilor medicale din România, defalcat pe unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II (județe și municipiul București)?

2. Care este numărul de contracte încheiate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate sau de către alte instituții și unități, în contextul epidemiei de coronavirus, pentru achiziționarea echipamentelor de protecție destinate personalului medical care să provină de la producători din România, nu din import?

3. Ce măsuri intenționați să luați în mod coordonat și în timp util, în contextul epidemiei de coronavirus, în vederea ameliorării situației privind asigurarea unităților medicale din România cu echipamente medicale produse în țară, nu neapărat din import?

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!