Codreanu: „Cer Guvernului să asigure profesorii şi elevii cu dispozitive necesare pentru învăţământul online”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat doamnei Cristina Monica Anisie, ministru al Educaţiei şi Cercetării, o întrebare parlamentară în care solicită asigurarea cadrelor didactice şi a elevilor cu dispozitive conectate la internet (laptop sau tabletă) pentru învăţământul electronic la distanţă.

Constantin Codreanu Parlament

Constantin Codreanu aduce în atenţie prevederile Legii educaţiei naţionale, modificată şi completată, despre asigurarea elevilor şi profesorilor cu infrastructura indispensabilă bunei desfăşurări a activităţii didactice şi, în sine, a procesului educaţional.

„Pe 14 septembrie, avertizam că redeschiderea școlilor - demers necesar - nu are asigurată elementele logistice de siguranță în acest moment. O decizie motivată de un calcul electoral elementar, recunoscut cu candoare chiar de membrii Guvernului: «oamenii cer, nu putem să ne opunem». Or, într-adevăr, cu mai puțin de 2 săptămâni înaintea alegerilor locale și mai puțin de 3 luni înaintea alegerilor parlamentare, orice decizie nepopulară costă politic. A doua componentă a calculului electoral e la fel de evidentă: nu poți organiza alegeri în timp ce ții școlile închise, mai ales că multe dintre secții vor fi amenajate chiar în unitățile de învățământ. Ajungi să fii iar acuzat de ipocrizie ca atunci când obsesia anticipatelor era prea mare pentru a trata cu seriozitate problema COVID19. Presiunea organizării alegerilor în septembrie - locale, decembrie - parlamentare e imensă. Orice guvern intrat în 2021 cu povara valului 2 al coronavirusului se expune în mod sinucigaș avalanșei descrescătoare a procentelor din sondaje.

Într-o Românie cu aproximativ 1000 de școli cu toaleta în curte, este complicat să vorbim despre respectarea regulilor sanitare. Într-o Românie cu 30% dintre gospodării care nu sunt conectate la internet, este complicat să vorbim despre «școala online». Deși am legiferat în Parlament posibilitatea achizițiilor de materiale sanitare și tablete pentru elevii din familii social-vulnerabile, Guvernul nu a implementat măsuri în acest sens. La fel cum a ignorat câteva recomandări esențiale din partea cadrelor didactice: adaptarea programei școlare prin reducerea orelor/temelor, clase mai mici cu mai puțini elevi (cel mult 15-18), mutarea activităților în online - cu sau fără coronavirus, educația digitală reprezintă viitorul, condiții sanitare sigure pentru elevi și profesori - măști, materiale sanitare, dotarea sălilor”, a declarat Constantin Codreanu.

Deputatul reaminteşte că, potrivit legii educaţiei naţionale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), în contextul activităţilor de învăţământ electronic la distanţă („e-learning”), asigură, la cerere, fiecărui elev şi fiecărui cadru didactic un dispozitiv (laptop/tabletă) conectat la internet. Parlamentarul citează, de asemenea, postul internaţional Radio Europa Liberă care, în luna august 2020, titra: „Peste 40% din elevii români din mediul rural nu au putut face şcoală online”. Conform unui studiu citat de Europa Liberă, 9 din 10 şcoli nu au laptopuri/PC-uri/tablete pentru educaţia digitală,1 din 4 şcoli din România nu are conexiune la internet în anul şcolar 2020-2021, doar 64% din cadrele didactice au organizat ore on-line, iar peste 40% din elevii români din mediul rural nu au putut participa la şcoala on-line.

Drept urmare, deputatul Constantin Codreanu i-a cerut ministrului Educaţiei şi Cercetării, informaţii punctuale cu referire la gradul de îndeplinire a obligaţiunilor legale ale ministerului privind asigurarea elevilor şi profesorilor cu infrastructura necesară bunei desfăşurări a activităţii didactice (dispozitive şi acces la internet), în scopul utilizării Bibliotecii Școlare Virtuale, platformei şcolare de învăţământ electronic la distanţă şi a altor platforme educaţionale agreate.

Parlamentarul a cerut detalii şi în privinţa gradului de asigurare de către MEC, la cerere, a fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev cu un dispozitiv (laptop/tabletă) conectat la internet, pentru ca aceştia să beneficieze de participarea la activităţile de „e-learning”.

Deputatul cere, de asemenea, în cazul în care MEC nu s-a achitat integral de obligaţiile sale legale privind asigurarea cadrelor didactice şi a elevilor cu dispozitive necesare desfăşurării învăţământului electronic la distanţă, prezentarea motivelor reale ale acestei neachitări şi descrierea setului de iniţiative, demersuri, măsuri concrete ce vor fi întreprinse de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării în direcţia achitării integrale, pe subiectul dat, de obligaţiile care îi revin acestuia potrivit legii.

Arată 1 reacție

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!