”Cer MAE să întreprindă în regim de urgenţă toate măsurile care se impun pentru clarificarea situaţiei create de noile prevederi ale Codului rutier italian şi pentru neadmiterea discriminării cetăţenilor români rezidenţi în Italia”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, l-a interpelat pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, în legătură cu situaţia creată de recenta modificare a Codului rutier italian.

Constantin Codreanu Codul Rutier Italian

Întrebarea parlamentară adresată ministrului Afacerilor Externe cuprinde, între altele, următoarele: ”Mult stimate domnule ministru, Italia, statul cu cea mai numeroasă comunitate diasporală românească (circa 1,2 milioane de persoane), a introdus recent modificări în Codul rutier (articolul 93), prin adoptarea Decretului-lege nr. 113/2018. Modificările operate în legislaţia rutieră italiană creează o situaţie premeditat conflictuală şi sunt de natură să afecteze grav interesele, drepturile şi libertăţile cetăţenilor români rezidenţi în Peninsula italică.

Ele sunt de asemenea susceptibile de a avea un substrat politic defavorabil tuturor străinilor care muncesc în Italia şi sunt nevoiţi să călătorească frecvent în statele lor de origine. Există voci care susţin că modificările operate în Codul rutier italian ar avea un caracter xenofob.

Aflăm din presa italiană că mai mulţi şoferi având autovehicule cu numere de înmatriculare româneşti au fost deja amendaţi de poliţia italiană, sub pretextul nerespectării prevederilor articolului 93 modificat din Codul rutier italian, care le interzice persoanelor rezidente în Italia să circule cu autoturisme înmatriculate peste hotare mai mult de 60 de zile.

De asemenea, există deja cazuri de confiscare a Certificatelor de înmatriculare şi de punere a sechestrului pe maşini ale românilor rezidenţi în Italia.

Potrivit declaraţiilor liderilor comunităţii românilor din Italia, circa 35% dintre maşinile membrilor comunităţii sunt înmatriculate în România.

În această situaţie, cer Ministerului Afacerilor Externe să întreprindă în regim de urgenţă toate măsurile care se impun pentru clarificarea ei şi pentru neadmiterea discriminării cetăţenilor români rezidenţi în Italia.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să ne comunicaţi:

  1. Ce demersuri concrete a întreprins Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pe lângă autorităţile italiene de resort în legătură cu noua situaţie premeditat conflictuală creată urmare a recentei modificări a Codului rutier italian?
  2. Câţi cetăţeni români rezidenţi în Italia au primit asistenţă din partea misiunii diplomatice a României la Roma sau a oficiilor consulare ale ţării noastre în Italia în legătură cu situaţia conflictuală creată de noile prevederi ale articolului 93 din Codul rutier italian?
  3. Ce măsuri şi acţiuni concrete intenţionează să întreprindă în regim de urgenţă MAE şi Guvernul României, inclusiv pe planul relaţiilor interministeriale româno-italiene şi interguvernamentale, dar şi pe plan eurocomunitar în vederea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români rezidenţi în Italia, grav afectaţi de modificările aduse Codului rutier italian?”

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!