Consens politic în Parlament pentru deblocarea examenului de rezidențiat

Camera Deputaților a adoptat, săptămâna aceasta, în procedură de urgență, proiectul de lege nr. 609/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Inițiativa legislativă a fost adoptată în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru" și prevede că numărul de locuri scos la concurs este egal cu numărul de absolvenţi de Medicină, iar examenul poate avea loc la data de 8 decembrie, aşa cum a fost reprogramat.

"Am votat convins de necesitatea deblocării unei situații inacceptabile care a dus la blocarea examenului de rezidențiat programat, inițial, să aibă loc pe 17 noiembrie. În lipsa unui Ministru la Educație care să semneze cele 3 ordine comune din 7 necesare cu Ministrul Sănătății, în baza cărora se organizează examenul, acesta nu a a mai avut loc. Este inacceptabil ca lupta politică să se ducă în afara arenei politice cauzând disfuncționalități într-un domeniu atât de important precum cel al medicinii. Mă bucur că toți colegii parlamentari au înțeles necesitatea eliminării blocajului instituit și am demonstrat prin votul nostru că putem pune mai presus interesul cetățenilor decât orice disensiune interpartinică", a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Prin această completare, spitalele județene de urgență, spitalele mai importante municipale pot fi cooptate în pregătirea rezidenților. Totodată, există posibilitatea plății unei îndemnizații prin transfer de la Direcțiile de Sănătate Publică și către responsabilii de formare din unitățile nominalizate de Ministerul Sănătății, la propunerea facultăților de medicină prin coordonatorii de program de rezidențiat.

Prin specificarea termenului în care Ministrul Sănătății confirmă, prin ordin, titlul de specialist medic, medic dentist și farmacist, se introduce predictibilitatea la angajările tinerilor specialiști, astfel, ordinul de confirmare se semnează în, cel mult, 10 zile, de la ultima zi a sesiunii de examene, dacă a expirat și stagiul minim aferent specialității. Legea stabilește fără echivoc perioada în care un medic rezident va avea statutul de rezident. Astfel, dacă a finalizat stagiul de rezidențiat până la obținerea confirmării în specialitate, dar, cel mai târziu, până la data proximei sesiuni de examen organizată pentru specialitatea respectivă, rezidentul se va putea prezenta la concursurile de angajare în calitate de rezident în ultimul an. În concluzie, nu se va mai lăsa loc de interpretare diferită între cazuri similare.

Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din țară și luând în calcul că din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcționalitate, în următorii 10 ani se vor pensiona mai mult de 33% dintre medicii de familie care sunt activi în prezent, dar și faptul că nu există, momentan, șansa de a suplimenta, în mod eficient, această lipsă de medici de familie, inițiatorii au propus crearea posibilității reprofilării medicilor specialiști de pediatrie și specialiști de interne în medici specialiști de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare.

În același timp, le este oferită posibilitatea de a obține prima specialitate în regim de taxă tuturor asistenților universitari din cadrul facultăților de stomatologie angajați în perioada determinată, care posedă deja gradul științific de doctor în științe medicale. Această reglementare este necesară deoarece creșterile salariale și numărul limitat de locuri de rezidențiat pentru specialitățile de stomatologie îngreunează semnificativ accesul cercetătorilor tineri, astfel încât aceștia sunt nevoiți să abandoneze profesia de cadru didactic universitar. 

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!