Constantin Codreanu: „Autoritățile române și italiene trebuie să colaboreze pentru clarificarea situației create de noile prevederi ale Codului Rutier italian"

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut, joi, 13 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Excelenţa Sa, domnul Marco Giungi, pentru a discuta situaţia creată de noile prevederi ale Codului Rutier italian (articolul 93), prin adoptarea Decretului-lege nr. 113/2018 care interzice persoanelor rezidente în Italia să circule cu autoturisme înmatriculate peste hotare mai mult de 60 de zile.

Constantin Codreanu Ambasada Italiei în România

“Potrivit declaraţiilor liderilor comunităţii românilor din Italia, circa 35% dintre maşinile membrilor comunităţii sunt înmatriculate în România. Modificările operate în legislaţia rutieră italiană creează o situaţie premeditat conflictuală şi sunt de natură să afecteze grav interesele, drepturile şi libertăţile cetăţenilor români rezidenţi în Peninsula Italică. Ele sunt, de asemenea, susceptibile de a avea un substrat politic defavorabil tuturor străinilor care muncesc în Italia şi sunt nevoiţi să călătorească frecvent în statele lor de origine.

Constantin Codreanu Marco Giungi

Ținând cont de aceste aspecte, la începutul acestei săptămâni i-am solicitat ministrului Afacerilor Externe al României să întreprindă în regim de urgenţă toate măsurile care se impun pentru clarificarea situaţiei create de noile prevederi ale Codului rutier italian şi pentru neadmiterea discriminării cetăţenilor români rezidenţi în Italia. Astăzi, i-am transmis ambasadorului Republicii Italiene în România îngrijorarea mea privind cazurile cetăţenilor români ale căror mijloace de transport au fost sechestrate fără niciun fel de preaviz, mulţi dintre ei nefiind informaţi cu privire la noile modificări, chiar dacă Ambasada noastră la Roma a demarat deja acţiunile necesare în acest sens.

Prin urmare, am abordat cu Excelenţa Sa o posibilă soluţie în acest caz - o derogare temporară ce presupune introducerea unei perioade de 30 de zile pentru informarea comunităţii noastre cu privirea la recentele modificări. Legea e lege pentru toţi şi ea trebuie respectată. În acelaşi timp, este vital ca orice măsură legală să aibă în vizor protejarea cetăţenilor români nevinovaţi, cu respect faţă de lege, pentru care Italia a devenit a doua casă.

Amânarea aplicării sancţiunilor drastice precum sechestrarea mijloacelor de transport le-ar permite cetăţenilor români rezidenţi în statul italian să aibă timpul necesar pentru transferul autoturismului în străinătate, iar reprezentanţele diplomatice ale României, alte instituţii abilitate în acest sens, precum şi mediul asociativ românesc pot continua demersurile de informare privind modificările aduse Codului Rutier italian. Mai ales că suntem şi în situaţia în care autorităţile italiene nu sunt capabile să facă faţă numeroaselor solicitări venite din partea rezidenţilor care îşi doresc respectarea cadrului legal recent modificat”, concluzionează deputatul Constantin Codreanu.

Amintim că, pentru nerespectarea dispoziţiilor din Codul Rutier italian recent modificat, amenzile administrative sunt între 712 euro şi 2.848 euro. În astfel de situaţii, organul constatator transmite certificatul de înmatriculare către Autoritatea Rutieră italiană (,,Ufficio della motorizzazione civile”) competentă teritorial, dispune încetarea imediată a circulaţiei vehiculului, transportul şi depozitarea acestuia într-un loc care nu face obiectul accesului public. În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile, ce curge de la data nerespectării dispoziţiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer (”foglio di via”) pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancţiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian (”Codice della Strada”).

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!