Constantin Codreanu: "Decizia de expulzare a unui cetăţean român din Italia nu poate fi ignorată de autorităţile statului român"

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe prin care aduce în atenţia instituţiilor statului român decizia autorităţilor italiene de expulzare din Italia a doamnei Mădălina Gavrilescu.

Interpelarea se referă la faptul că, la 15 ianuarie 2019, cetăţeanul român Mădălina Gavrilescu, în vârstă de 39 de ani, originară din Craiova şi stabilită de 10 ani în Italia, activistă a mişcării ”dreptul la locuinţă”, a fost notificată asupra unei decizii de expulzare, emisă de prefectura din Roma, cu interdicţia de a intra, timp de cinci ani, în Italia.

Autorităţile i-au impus ca, până la 15 februarie 2019, să părăsească teritoriul italian. Motivul invocat pentru expulzare este „lipsa de integrare socială” a Mădălinei Gavrilescu, iar decizia vizează ”îndepărtarea de pe teritoriul naţional din motive de securitate neimperative”.

Cotidianul italian Il manifesto, a prezentat-o, astfel: ”activistă pentru dreptul la locuinţă, implicată în lupta antirasistă şi feministă, cetăţeancă română de etnie romă” (”l'attivista per il diritto all'abitare, impegnata nelle lotte antirazziste e femministe, cittadina rumena e rom”).

În această situaţie, deputatul Constantin Codreanu i-a solicitat ministrului Afacerilor de Externe să transmită:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe şi misiunea diplomatică, respectiv, oficiile consulare ale României în Italia au avut şi au în atenţie cazul cetăţeanului român Mădălina Gavrilescu.
  2. Care a fost reacţia părţii române în acest caz concret şi dacă au fost întreprinse sau nu de către partea română măsuri pentru aplanarea cazului?
  3. În opinia Ministerului Afacerilor Externe, pe cât este de întemeiat, justificat, euroconform şi necesar într-o societate autentic democratică ordinul autorităţilor italiene de expulzare a doamnei Mădălina Gavrilescu?

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!