Întrevederea Preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, cu ambasadorul R. Moldova în România, Excelenţa Sa Mihai Gribincea

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut, miercuri, 1 februarie 2017, o întrevedere cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Excelenţa Sa Mihai Gribincea.

Constantin Codreanu Mihai Gribincea

În cadrul dialogului au fost discutate aspecte legate de relaţiile bilaterale, promovarea parteneriatelor dintre cele două state, precum şi noi posibilităţi de cooperare, în special, în domeniul de activitate al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Subiectele abordate au vizat urmărirea implementării cu succes a proiectelor energetice şi de infrastructură, dar şi a proiectelor culturale şi sociale. De asemenea, a fost supusă discuţiei şi situaţia ce va fi creată în urma reducerii celor 26 de taxe consulare. În discuţie s-a adus şi solicitarea făcută de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, de iniţiere a procedurii de suspendare din funcţie a ambasadorului Republicii Moldova în România.

După întrevederea avută cu Excelenţa Sa, domnul Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova, deputatul Constantin Codreanu a dorit să afle şi poziţia Ambasadorului Republicii Moldova în România, referitoare la “dosarul cetăţeniei române”. Deputatul a afirmat că, în afară de obţinerea unei ordonanţe de urgenţă care să rezolve situaţia în care se află mii de cetăţeni români, care îşi pierd cetăţenia, e nevoie de reglementarea posibilităţii transcrierii actelor de stare civilă în reşedinţele de judeţ, astfel încât să fie evitată supraaglomerarea creată în prezent la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă a Sectorului 1 Bucureşti.

Atât Excelenţa Sa, domnul Mihai Gribincea, cât şi deputatul Constantin Codreanu au accentuat necesitatea existenţei unei instituţii care să se ocupe aparte de Republica Moldova. Preşedintele Comisiei a afirmat că „între R. Moldova şi România există relaţii speciale şi privilegiate şi este necesar un minister separat sau măcar delegat, care să gestioneze interacţiunea dintre cele două state. Accentuez, de fiecare dată, că este nevoie de trei abordări absolut diferite: comunităţile istorice, diaspora economică şi Republica Moldova”.

La finalul întrevederii, deputatul Constantin Codreanu i-a mulţumit Excelenţei Sale pentru buna cooperare şi contribuţia personală la avansarea relaţiilor dintre cele două state. Excelenţa Sa, Mihai Gribincea, l-a felicitat pe deputatul Constantin Codreanu cu ocazia alegerii în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi a exprimat disponibilitatea pentru a colabora cu această comisie parlamentară.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!