Salut decizia CNSU de a excepta de la carantină/autoizolare lucrătorii transfrontalieri și alte câteva categorii de persoane la revenirea în țară

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, salută decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care a hotărât reintegrarea în câmpul muncii a anumitor categorii de persoane, fiind exceptate de la carantină/autoizolare la întoarcerea în România.

„Este o decizie firească și necesară într-o Românie în care avem deja peste 300.000 de contracte de muncă încetate și circa 900.000 de contracte de muncă suspendate. Acesta a fost motivul pentru care am depus două amendamente la proiectul de lege privind starea de alertă iniţiat de Guvernul României, care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Chiar dacă acestea au fost respinse în plenul Camerei Deputaților prin voturile PNL și PSD, mă bucur că prevederile respective au fost preluate într-o mod chiar mai permisiv de CNSU, eliminându-se necesitatea certificatului medical", a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu Camera Deputatilor

Cele două amendamente la proiectul de lege privind Starea de alertă suplineau Secțiunea 3, Domeniul muncii şi protecţiei sociale și aveau ca obiectiv facilitarea reintegrării imediate în câmpul muncii a cetăţenilor care revin în ţară şi care nu pot munci de acasă, a persoanelor care s-au aflat temporar în afara ţării în ultima perioadă și a lucrătorilor transfrontalieri care fie sunt cetățeni români, fie au documente de identitate care le permite șederea pe teritoriul României: permis de ședere, permis de muncă, carte de rezident. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a inclus, în articolul 14, alin. 2, din Anexa la Hotărârea nr. 24  următoarele categorii de persoane exceptate de la măsura carantinării/izolării la domiciliu: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina și Moldova nu prezintă simptome asociate COVID-19; angajați ai operatorilor economici din România care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în țară dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afara teritoriului național; reprezentanții companiilor străine care au filiale/sucursale/reprezentanțe pe teritoriul național, dacă la intrarea pe teritoriul României nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu entitățile economice de pe teritoriul național.

„Nu ar fi prima dată când atât inițiativele mele sau ale colegilor de la Partidul Mișcarea Populară au parte de reacții negative în primă instanță pentru ca ulterior să le regăsim promovate și asumate de competitorii noștri politici. Canibalizarea politică nu a adus niciodată rezultate pozitive. Totuși, important este ca proiectele bune pe care le promovăm aduc, într-un final, beneficii pentru români", a declarat deputatul Constantin Codreanu.