Deputatul Constantin Codreanu: Importanţa românilor din afara graniţelor - crucială; avem o strategie, dar nu o aplicăm

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, şi-a exprimat, luni, regretul că, la această ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, nu există un interes mai mare din partea Guvernului României şi a Preşedinţiei, întrucât problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice şi din Republica Moldova trebuie să se afle în atenţia celor care conduc statul român.

Deputatul Constantin Codreanu s-a referit la faptul că un eveniment similar care a avut loc în Serbia s-a bucurat de atenţia preşedintelui şi a premierului şi a dat exemplul sprijinului pe care Ungaria îl acordă maghiarilor din afara graniţelor.

Deputatul a vorbit, la rândul său, de bugetul insuficient al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care este cel mai mic din Guvernul României, în condiţiile importanţa românilor din afara graniţelor pentru ţara noastră este una crucială.

"Strategie pentru românii din afara graniţelor există, dar din păcate rămânem doar la nivelul vorbelor şi uităm să trecem şi la nivelul faptelor, iar legat de importanţa românilor din afara României pentru stratul român, este evident că este crucială pentru că vorbim de 10 milioane de români în afara României, lucru amintit chiar în strategia pe care a elaborat-o Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (...) Noi ne învârtim în jurul cozii pentru românii din afara graniţelor ţării şi am creat un minister care are cel mai mic buget din guvernul României şi în loc să ne lăudăm cu acţiuni pe care le întreprindem, ajungem să ne lăudăm cu fonduri pe care nu le dăm pentru acţiunile care se întâmplă în afara României, pentru românii noştri din diaspora, din comunităţile istorice şi din Republica Moldova', a conchis Constantin Codreanu.

La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului participă aproximativ 100 de persoane, din ţară şi din comunităţile româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, printre invitaţi numărându-se parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului României, lideri ai unor organizaţii civice.

În cadrul dezbaterilor care au loc la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului se va analiza situaţia românilor din comunităţile istorice din jurul frontierelor şi din Balcani, dar şi a celor din ţară, tema centrală a evenimentului fiind: "De la prima unire la Marea Unire. România şi românii de pretutindeni, încotro?".

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!