Sumă record trimisă acasă de românii din Diaspora

Cuantumul sumelor trimise acasă de românii din Diaspora a înregistrat un record. Ţara noastră a întrecut Polonia în ceea ce priveşte fondurile trimise în România de cei din Diaspora. Datele sunt publicate de Eurostat şi vizează anul 2018.

Diaspora Transfer Romania

În anul 2018, românii care muncesc în afara țării au făcut viramente spre România de aproape 3 miliarde de euro. Față de anul 2017, este înregistrată o creștere cu aproape 150 de milioane de euro. Pe de altă parte, în anul 2018, cetățenii străini care prestează servicii aici au trimis peste hotare,nu mai mult de 263 de milioane de euro.

Anul 2018, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost:

– Portugalia (3,6 miliarde de euro);
– România (3 miliarde de euro);
– Polonia (2,9 miliarde de euro);
– Marea Britanie (2,3 miliarde de euro);
– Italia (2 miliarde de euro).

În concluzie, Portugalia (cu 3,1 miliarde de euro proveniţi din interiorul UE), România (cu aproape 2,7 miliarde de euro din UE) şi Polonia (2,5 miliarde de euro) se situează în topul ţărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale de fonduri, în 2018.

În ceea ce priveşte România, intrările de fonduri de pe urma transferurilor personale au înregistrat anul trecut la 2,977 miliarde de euro. Dintre aceştia, 2,661 miliarde de euro din interiorul UE şi 316 milioane de euro din afara UE. În vreme ce ieşirile au fost de 263 milioane de euro, dintre care 172 de milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara UE.

În rândul statelor membre, cele mai mari ieşiri de transferuri personale în 2018 s-au înregistrat în Franţa (11,4 miliarde de euro), Spania (7,7 miliarde de euro), Marea Britanie (şapte miliarde de euro), Italia (6,5 miliarde de euro) şi Germania (5,2 miliarde de euro). De asemenea, ţările membre care au înregistrat cele mai mari deficite de pe urma transferurilor personale de fonduri sunt Franţa, cu un deficit de 10,5 miliarde de euro, urmată de Germania – 5,1 miliarde de euro, Marea Britanie – 4,7 miliarde de euro şi Italia – 4,5 miliarde de euro.