Federaţia Rusă îşi mută hotarul pe Prut. România, trezeşte-te!

Astăzi, 20 februarie 2019, deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a prezentat, în Camera Deputaţilor, într-o declaraţie politică, un scenariu ce poate deveni realitate odată cu alegerile parlamentare ce vor avea loc, în Republica Moldova, pe data de 24 februarie 2019.

Deputatul Constantin Codreanu a ţinut să puncteze: ”Domnule vicepreşedinte, distinşi colegi, pe 25 februarie, Federaţia Rusă îşi mută hotarul pe Prut. Nu, nu este un titlu de roman sau film ştiinţifico-fantastic, nici un articol dintr-o publicaţie care face din ştirile false o politică editorială. Este o realitate pe care avem toate şansele să o trăim în urma alegerilor parlamentare care vor avea loc, în cel de-al doilea stat românesc, peste câteva zile.

În această situaţie geopolitică dramatică, România are partea ei de vină pentru că nu a avut niciodată o strategie coerentă şi consecventă în privinţa Republicii Moldova. În primul rând, nu există nicio instituţie care să se ocupe de relaţia cu cel de-al doilea stat românesc. În al doilea rând, proiectele care sunt implementate nu au o abordare serioasă din partea statului român. Asistăm, de foarte multe ori, la o condiţionare politică şi la o alocare de fonduri în baza unor afilieri politice a guvernării de la Chişinău.

Am prezentat, de nenumărate ori, de la această tribună, mai multe iniţiative care ar trebui să fie implementate de statul român. Aş începe cu acel proiect care se numeşte „Spaţiul Informaţional Comun”. Nu poţi să ai pretenţii atunci când vorbeşti despre percepţia, atât a României cât şi a valorilor europene în Republica Moldova, dacă abandonezi cetăţenii moldoveni unei propagande acerbe a Federaţiei Ruse, care ocupă peste 80% din spaţiul media din Republica Moldova. Nu este eficient să sprijini financiar generos infrastructura de peste Prut, fără să condiţionezi rezonabil o promovare mediatică a investiţiei făcute.

Un alt proiect, blocat momentan, este cel legat de conectarea energetică. Realizarea acestui deziderat strategic ar contribui la modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii energetice existente şi ar asigura un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei Republicii Moldova, cât şi conectarea cu piaţa energetică europeană. Proiectul ar reprezenta un atu în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin rute pro-ruse alternative şi ar contribui la consolidarea parcursului pro-european al ţării.

În schimb, concret, tăiem doar panglici mai mult simbolice la anumite date importante din punct de vedere electoral. Nu este suficient. În zadar vorbim despre sprijin pentru etnicii din Republica Moldova dacă, în Parlamentul României, blocăm iniţiative legislative care prevăd facilitarea accesului pe piaţa muncii din România a celor care nu deţin cetăţenia română. În fond, obiectivul este salvarea acestor oameni din ghearele propagandei sovietice.

Sunt multe alte lucruri pe care trebuie şi putem sa le facem chiar şi în ceasul al doisprezecelea. Acum un an, vorbeam, de la această tribună, despre cele 14 poduri de peste Prut care au fost distruse de sovietici şi pe care, în continuare, ezităm să le refacem.

Mai mult decât oricând, prezenţa Rusiei la Prut, asigurată prin forţe politice din Republica Moldova obediente Moscovei, reprezintă cel mai mare risc de securitate pentru statul român. Altfel spus, investiţiile româneşti dincolo de Prut şi implementarea unor măsuri coerente reprezintă un beneficiu direct atât pentru românii din cel de-al doilea stat românesc cât şi pentru România. Tocmai de aceea închei prin a invoca un refren care era popular acum 15 ani şi care, din păcate, încă este valabil: „România, trezeşte-te!”

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!