Constantin Codreanu la Gala Premiilor de Excelență pentru românii din comunitățile istorice

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a participat, luni, 30 ianuarie 2017, la Gala Premiilor de Excelență pentru românii din comunitățile istorice.

Constantin Codreanu Gala Premiilor de Excelenta Romanii din Comunitatile Istorice

Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia români din afara graniţelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Premiile de Excelenţă au fost acordate personalităţilor şi proiectelor marcante din comunitățile românești, pentru contribuția adusă vieții socio-culturale la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române. Deputatul Constantin Codreanu a participat în calitate de invitat la ceremonia de înmânare a premiilor pentru laureaţii din Republica Moldova, care sunt jurnalişti, tineri activi, personalităţi culturale. Astfel, cu premii de excelenţă s-au ales doamna Maria Bulat-Saharneanu, jurnalist Vocea Basarabiei, domnul Nicolae Negru, editorialist Ziarul Național, Postul 10 TV în parteneriat cu Unirea TV, Artemis Bălan, vicepreședintele Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, domnul Vlad Cubreacov, reputat expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic, președinte al Asociației „Răsăritul Românesc“ din Republica Moldova, doamna Svetlana Stoinov, director al Liceului „Mihai Eminescu“ din Comrat, Regiunea Autonomă Găgăuzia şi domnul Vasile Kovaliov, în lipsă, fost deținut politic, originar din zona Nistrului.

„Îndrăznesc să mă felicit cu această ocazie pentru că am fost implicat în proiectele premiate la această Gală și am muncit alături de o parte dintre acești oameni pentru România și pentru români. Pe 24 ianuarie 2016, lansam la Palatul Parlamentului, în cadrul Conferinței românilor de pretutindeni, proiectul Unirea TV. Acesta a prins viață și există grație postului 10TV, din a cărui echipă de start am făcut parte. Acum 3 ani am creat alături de alți unioniști Mișcarea Civică “Tinerii Moldovei”.

Mă bucur că „Tinerii Moldovei”, un ONG unionist, a ajuns cea mai mare organizație de tineret din Republica Moldova. În același timp, vreau să mă critic și să spun că trebuie să ne fie rușine, nouă, reprezentanților statului român că nu reușim să obținem pentru românii din afara țării aceleași drepturi aplicate pentru minoritățile etnice și naționale din România. Trebuie aplicat principiul reciprocității în orice relație bilaterală cu un alt stat. Voi insista asupra acestui principiu chiar în prima delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, în Serbia. Putem și trebuie să facem mai multe pentru românii noștri oriunde s-ar afla”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!