FOTO Vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Un grup de deputați din Parlamentul României a întreprins, în perioada 8-10 mai, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Delegația a fost condusă de Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu Londra

Programul întrevederilor oficiale a arătat în felul următor:

 • Parlamentari britanici, membri ai All-Party Parliamentary Group (APPG), Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Parlament Londra Constantin Codreanu

Partea română a solicitat o atenție sporită pentru cei circa jumătate de milion de cetățeni români care trăiesc, învață și muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în contextul Brexit. S-a pus accent pe necesitatea respectării drepturilor pe care le au cetățenii români cărora, la fel ca celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, trebuie să li se asigure condiții clare de informare privind regimul de ședere pe teritoriul UK. În același timp, delegația parlamentară română i-a asigurat pe omologii britanici de sprijinul total în vederea cooperării pentru a oferi o campanie de informare prin intermediul autorităților României cu privire la schimbările care vor interveni oricare ar fi scenariul care va fi aplicat pentru Brexit. În altă ordine de idei, partea română și-a exprimat convingerea că și Marea Britanie, și Uniunea Europeană au nevoie de relații consolidate care să nu fie afectate de decizia de părăsire a UE.

 • Reprezentanţi ai comunităţii româneşti, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Printre temele abordate în cadrul întâlnirii:

 1. Mai mulți parlamentari de Diaspora. Modificarea cadrului legislativ în vigoare în materie electorală, astfel încât, după alegerile parlamentare următoare, cetăţenii români din Diaspora să fie reprezentaţi proporţional în Camera Deputaţilor şi Senatul României, conform normelor de reprezentare aplicabile în cazul cetăţenilor din ţară. Este inacceptabil faptul că cel mai mic județ din țară are mai mulți parlamentari decât întreaga Diasporă+Republica Moldova;
 2. Implicarea politică a românilor cu cetățenie britanică în politica internă a UK;
 3. Taxele consulare și impactul acestora asupra activității reprezentanțelor diplomatice ale României;
 4. Vot electronic. Cu peste 6 milioane de cetățeni români în afara granițelor țării, această modalitate de participare la viața politică devine o necesitate stringent pentru statul român;
 5. Creşterea substanţială a fondurilor bugetare alocate Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cel puţin, la nivelul fondurilor alocate Departamentului Relaţii Interetnice destinate organizaţiilor celor 19 minorităţi naţionale din ţara noastră. Este inacceptabil ca cel mai mare investitor în economia României să aibă parte de cele mai puține fonduri alocate proiectelor implementate în afara României;
 6. Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Este inacceptabil faptul că nu sunt respectate prevederile legale în vigoare privind organizarea Congresului.

Ambasada Londra Constantin Codreanu

Intalnire Comunitate Constantin Codreanu Londra

Constantin Codreanu Intalnire Ambasada Romaniei Londra

 • Barbara Drozdowicz, Chief Executive Officer, East European Resource Centre

East European Resource Centre Constantin Codreanu Londra

Deputații români au apreciat eforturile reprezentanților celei mai numeroase comunități de cetățeni ai Uniunii Europene - comunitatea poloneză - de a asigura punți de legătură cu autoritățile britanice la nivel național și local. În același timp, este lăudabil faptul că de asistența oferită în cadrul EERC pot beneficia și cetățeni români. Delegația parlamentară a încurajat orice mod de cooperare între sectorul asociativ polonez și cel românesc din Marea Britanie în condițiile în care problemele sunt comune pentru cetățenii celor două state-membre UE.

Constantin Codreanu POSK

Polish Social and Cultural Association poate constitui un exemplu pentru viitoarele centre comunitare românești.

 • Dr. Debbie Weekes-Bernard, Deputy Mayor, Social Integration, Social Mobility & Community Engagement, London City Hall

London City Hall Constantin Codreanu

Primaria Londrei Constantin Codreanu

Discuții aplicate cu doamna Debbie Weekes-Bernard, viceprimarul Londrei pentru integrare socială, privind sprijinul în diverse domenii pentru românii din capitala UK.

Dincolo de aspectele generale discutate ce vizează respectarea drepturilor cetățenilor români în contextul Brexit (aproximativ 30% dintre muncitorii din industria construcțiilor din Londra sunt români!), am avut și câteva discuții punctuale. Unul dintre elementele pe care îl consider o bună practică ce ar trebui extinsă în alte state cu concentrație mare de cetățeni români este alocarea de către Primărie a unor fonduri pentru organizarea unor campanii de informare. Partea și mai bună este că beneficiarii fondurilor sunt organizații ale sectorului civic românesc local. E un lucru pe care l-am discutat și la Roma, de exemplu, în cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai primăriei. Un alt lucru îmbucurător este faptul că primăria Londrei are un angajat român - doamna Oana Elisabeta Pop, Citizenship and Integration Officer, Social Integration Team. Iarăși, un lucru pe care trebuie să îl invocăm ca bună practică pentru alte administrații publice locale din alte state care ar trebui să integreze români în organigrame pentru a evita costuri suplimentare legate de dublarea cu activitatea per se a unui funcționar de activitatea unui traducător. Întâlnirea de astăzi vine ca un follow-up la masa rotundă la care au participat reprezentanți ai românilor din Londra și doamna viceprimar luna trecută. Este foarte important ca civicul și politicul să coopereze!

Un alt aspect abordat a fost solicitarea comunității noastre de mutare a celei mai vechi biserici românești - Sfântul Gheorghe. Deși nu intră în atribuțiile Primăriei, ci a viitorului consiliu local pe raza căruia va fi amplasată biserica, este important sprijinul pe care îl putem obține din partea London City Hall.

 • Lottie Cantle, Head of Citizens' Rights, Department for Exiting the European Union

Lunch de lucru cu reprezentanți ai Department for Exiting the European Union, instituția responsabilă de supravegherea negocierilor privind Brexit și de stabilirea relațiilor viitoare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Constantin Codreanu Department for Exiting the European Union Londra

Cu participarea E.S. domnul Dan Mihalache, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și a doamnei Lottie Cantle, șef al Citizens Rights în cadrul DExEU.

În această imagine, țineam în mână o broșură cu informații privind “EU Settlement Scheme”. Una dintre sugestiile noastre a fost traducerea în limba română a materialului respectiv (dat fiind faptul că avem mulți români în rândul celor 500.000 care nu cunosc limba engleză), precum și diseminarea unor astfel de materiale prin intermediul reprezentanțelor noastre diplomatice, al consulilor onorifici, al ONG-urilor românești, al magazinelor cu specific românesc și al bisericilor frecventate de comunitate.

Există multă dezinformare cu privire la “settled status” și “presettled status”, precum și alte aspecte adiacente care vizează viitorul cetățenilor români în UK. Tocmai de aceea, am încurajat viguros autoritățile britanice să pună accent pe informarea românilor care își doresc un viitor în Marea Britanie, asigurându-le de disponibilitatea noastră de a face tot ce e necesar pentru a sprijini acest demers.

 • Discuții privind Modern Slavery, Cristina Gavriloc, Justice and Care NGO, Head of European Operations, Adam Fry, Modern Slavery Unit, International Team, Home Office, Tim Brotherton, Acting Head of the Pursue Strand, Home Office, Detective Superintendent, Phil Brewer, Metropolitan Police Service Specialist Crime - Vulnerability Unit, Detective Chief Superintendent, Michael Gallagher, Metropolitan Police Service Specialist Crime - Vulnerability Unit.

Constantin Codreanu Londra Sclavia Moderna Home Office

Constantin Codreanu Sclavia Moderna Home Office Londra

Cea mai numeroasă și mai extinsă discuție. Aspectele abordate au variat în funcție de vasta problematică a domeniului "Modern Slavery" și a ramificațiilor acestora. Partea română s-a angajat să transmită Guvernului de la București așteptările părții britanice privind semnarea și ratificarea de către României a unei Strategii a UK privind prevenția și combaterea fenomenului "sclavie modernă". A fost subliniată experiența pozitivă a vizitelor reciproce ale autorităților din cele două state și schimbul de experiență aferent. Parlamentarii români au invocat bunele practici în combaterea traficului de ființe umane din alte state cu mare comunități de cetățeni români din Uniunea Europeană.

 • Ziua Europei, Europe House

Constantin Codreanu Ziua Europei Europe House

Constantin Codreanu Ziua Europei Europe Concert

Ziua Europei a fost marcată la Europe House printr-o recepție oferită de România ca țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, care a presupus și o expoziție ce a avut ca tematică Brexitul și un concert de excepție la finalul căruia s-a ascultat în picioare imnul Europi, Oda Europei a lui Beethoven, ca semn de prețuire pentru tot ceea ce înseamnă conceptul Uniunii Europene pentru o bună parte din britanici.

 • Malcolm Boswell, director regional West Midlands al Advisory, Conciliation and Arbitration Service și domnul Darryl Dixon, Director de strategii la Gangmasters and Labour Abuse Authority.

Constantin Codreanu Gangmasters and Labour Abuse Authority

Midlands al Advisory, Conciliation and Arbitration Service

Vizita de lucru s-a încheiat cu o întrevedere cu reprezentanți ai unor instituții extrem de importante pentru activitatea profesională a cetățenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Dincolo de o serie întreagă de aspecte punctuale, delegația română și-a asumat transmiterea către executivul de la București a sugestiei privind repetarea experienței fericite cu detașarea unui inspector al muncii pe o perioadă de 3 luni pe teritoriul UK. În plus, invocând experiența din alte state, deputații români au sugerat motivarea cetățenilor români din Marea Britanie să activarea în cadrul GLAA și al ACAS.

Deputat Constantin Codreanu: "Îi mulțumesc Excelenței Sale, domnul Dan Mihalache, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru primirea însorită, în ciuda dușurilor londoneze care au acompaniat vizita noastră! O dovedește și această poză în care am lăsat deoparte orice protocol. Mulțumesc întregii echipe a Ambasadei pentru programul plin, interesant și util! Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord face cinste corpului diplomatic român. Mulțumesc în egală măsură Direcției Generale Afaceri Externe a Camerei Deputaților pentru sprijinul acordat!

Constantin Codreanu Dan Mihalache

M-a surprins plăcut faptul că la fiecare întâlnire am avut alături români care activau în cadrul instituțiilor cu ai căror reprezentanți dialogam. Este cel mai bun argument al faptului că avem români de calitate în Marea Britanie. M-aș bucura ca, în viitorul apropiat, să avem chiar un român care să reprezint comunitatea în forul legislativ britanic. La fel ca în alte țări, la întâlnirea cu reprezentanții comunității organizată de Ambasada noastră la Londra, unul dintre punctele spinoase ale discuției a fost efectul dorit benefic, inițiale, care a ajuns, acum, să producă efecte nedorite - anularea taxelor consulare. Ca de fiecare dată, am abordat și problema votului electronic, și problema reprezentării sporite a Diasporei în Parlamentul de la București. În mod ideal, românii din Marea Britanie ar trebui să aibă un reprezentant al lor care să îi reprezinte, ales într-o circumscripție separată, așa cum ar trebuie să se întâmple cu celelalte state ce găzduiesc mare comunități românești - Italia, Spania și Germania.

La sfârșitul acestei săptămâni, va fi prezentat un raport complet al vizite delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. În rest, îmi doresc sincer ca vizita noastră să se soldeze în acțiune concrete pe ambele dimensiuni ale relației româno-britanice, indiferent de forma în care se va produce Brexitul".

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!