Zi istorică în Parlament - Camera Deputaților a adoptat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri proiectul de lege inițiat de președintele Partidului Mișcarea Populară, fost deputat și actual europarlamentar Eugen Tomac, prin care România realizează atât o reparație morală, cât și una pecuniară pentru 4 cetățeni români, membri ai grupului Ilașcu - Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa.
Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit la dezbaterea din Camera Deputaților pentru a evoca sacrificiul lui Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Popa și Alexandru Leșco - Grupul Ilașcu.
"Eroii nu mor niciodată! Este sloganul pe care îl rostim în momentele în care evocăm eroi ai României. O facem mereu post-factum pentru majoritatea acestora au plătit cu propria viață eroismul de care au dat dovadă. Avem acum ocazia să cinstim niște eroi care ne sunt contemporani. 4 cetățeni români careu s-au opus regimului separatist și criminal de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă, și au luptat pentru caracterul românesc al Republicii Moldova. Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor!", a declarat deputatul Constantin Codreanu.
În calitate de cetățeni români au acționat Guvernul Republicii Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către Președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.
În perioada de detenție politică, grupul Ilașcu a avut de înfruntat condițiile grele din închisoare, izolarea, tortura și înfometarea fiind uneltele utilizate pentru distrugerea lor fizică și psihică. Încă din acel moment, prin Apelul din 9 decembrie 1993 al Senatului României către Senatul Statelor Unite ale Americii, România se adresa SUA cu rugămintea de a nu se permite din nou instaurarea totalitarismului imperial, a arbitrarului, a fărădelegii și a terorismului instituționalizat în Estul Europei.
Grupul Ilașcu a devenit cunoscut atât societății românești, cât și celei europene și internaționale pentru continuarea luptei anticomuniste și promovarea valorilor și principiilor democratice. Se poate afirma că România are o pleiadă de eroi de-a lungul istoriei sale, iar alături de eroii din timpul și după cel de-al doilea război mondial, cei ai revoltei de la Brașov sau ai Revoluției din decembrie, se înscriu la loc de cinste și eroii care s-au luptat pentru libertate și democrație cu ultimul bastion al comunismului din regiunea transnistreană, cu rămășițele agresive ale bolșevismului sovietic.
Adevărul istoric cu privire la faptele și evenimentele în care s-a implicat grupul Ilașcu este deja consacrat, fiind reliefat de documente ale autorităților din România și Statele Unite ale Americii, ale instituțiilor Uniunii Europene, ale Consiliului Europei, etc. România, însă, nu reușise, până astăzi, să-și exprime gratitudinea față de acești eroi, cetățeni români.