Interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova - prioritate națională

Luni, 18 februarie, va începe construcția conductei prin care gazul românesc va ajunge, la Chişinău, odată cu prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni. Transgaz România urmează să investească în acest gazoduct peste 93 de milioane de euro.

 

Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta, anual, circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Constantin Codreanu: “Chiar dacă se întâmplă mai târziu decât ne-am fi dorit, sper să nu mai asistăm la întârzieri și amânări, de multe ori nefondate, așa cum s-a întâmplat, până în prezent și să vedem, cât mai curând posibil, realizat acest proiect atât de așteptat de românii de dincolo de Prut.

Următorul pas firesc este interconectarea rețelelor electrice dintre cele două state, un lucru la fel de necesar și la fel de ușor de realizat dacă ar exista suficientă voință politică la Chișinău și la București.

Trebuie să facem din acest obiectiv o prioritate națională pentru România pentru a diminua la maxim dependența R. Moldova de resursele energetice care vin din Federația Rusă și care sunt utilizate ca instrument de șantaj geopolitic. Trebuie să pregătim prin măsuri pragmatice ReUnirea”.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!