Codreanu: "Salut lansarea noului format online al Muzeului Românilor de Pretutindeni. Insist asupra amenajării fizice a acestuia!"

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat lansarea noului format al platformei online a Muzeului Românilor de Pretutindeni, care conține și o secțiune dedicată realizărilor conaționalilor aflați în afara granițelor României.

Prin noua secțiune, MRP dorește să promoveze românii de succes de pretutindeni, adevărate modele de conduită și implicare în păstrarea și promovarea identității românești peste hotare. Muzeul pentru Românii de Pretutindeni s-a concretizat la 1 octombrie 2018, sub forma unei platforme online, accesibile românilor de pe toate meridianele lumii. Platforma include secțiuni precum: Români din jurul granițelor, Diaspora de mobilitate, Centenar, Exilul Românesc, Școala și biserica, Vechi cărți de identitate și pașapoarte, Hărți, Tradiții și Obiceiuri, iar de anul acesta va conține și o secțiune dedicată performanței românești de pretutindeni. În vederea îmbogățirii conținutului acestei platforme, dar și al noii secțiuni dedicate succesului românesc de pretutindeni, MRP lansează o invitație deschisă mediului asociativ românesc să continue să participe la această inițiativă prin transmiterea de materiale la adresa muzeu@mprp.gov.ro.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu: "Salut lansarea noului format al platformei online a Muzeului Românilor de Pretutindeni. Totuși, cred, în continuare, că nu este suficient. De la preluarea mandatului de deputat și președinte al Comisiei, am abordat în mod consecvent problema Muzeului Românilor de Pretutindeni. În esență, vorbim despre nerespectarea unui cadru legal existent în România din 2007.

În cei 12 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii, la București s-au succedat 16 guverne. Niciunul dintre ele nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii. Articolul 11 al Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni rămâne a fi literă moartă, o plăsmuire frumoasă sabotată deschis de guvernele de până acum ale României. Este foarte greu de înțeles și de explicat de ce nu se conformează Guvernul României prevederilor imperative ale legii și nu se achită exemplar de obligațiile care îi revin potrivit legii. O asemenea atitudine de eschivare de la executarea prevederilor legii, are consecințe negative directe asupra milioanelor de etnici și cetățeni români din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova, care așteaptă sprijinul statului român în efortul lor de păstrare a identității românești, inducând sentimentul că nu sunt luați în serios de noi ca Stat național și de drept. În plus, situația afectează imaginea și prestigiul României, subminându-i credibilitatea.

Prin urmare, deși varianta virtuală este un pas înainte, nu este suficient. Insist asupra amenajării fizice a Muzeului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu cadrul legal existent".

Constantin Codreanu MRP

Amintim că președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a insistat în repetate rânduri cu privire la transpunerea în realitate a Art. 11. din Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007 care stipulează clar înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni.

În august 2017, deputatul Codreanu i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni nr. 299/2007, exprimându-și atunci convingerea că adoptarea unei asemenea Hotărâri de Guvern ar fi fost primită cu simpatie și recunoștință de către milioanele de români din afara granițelor țării.

Ulterior, în cadrul dezbaterilor pe marginea Legii Bugetului de stat pentru 2019, deputatul Codreanu a propus alocarea a 1 milion de lei pentru înfiinţarea şi funcţionarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, instituţie strategică pe care România încearcă fără succes să o înfiinţeze de 12 ani, într-o dureroasă dovadă a neputinţei sale.

La sfârșitul anului trecut, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a primit asigurări din partea conducerii Camerei Deputaților că un spațiu corespunzător va fi alocat în incinta Palatului Parlamentului pentru amenajarea fizică a Muzeului pentru Românii de Pretutindeni după încheierea perioadei în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!