Liceenii și studenții români din afara țării în anul școlar/universitar 2020-2021. Întrebare parlamentară pentru ministrul Educației și Cercetării

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului Educației și Cercetării, doamnei Cristina Monica Anisie, în care solicită informații cu privire la admiterea la studii liceale, universitare și postuniversitare, din România, în anul școlar/universitar 2020-2021, a candidaților de origine etnică română din Republica Moldova și din alte state.

Constantin Codreanu Intrebare parlamentara

Textul întrebării parlamentare:

Stimată doamnă ministru,

Statul român acordă, în conformitate cu legislația în vigoare, burse de studii și locuri cu scutire de taxe în învățământul postuniversitar, universitar și preuniversitar din România, pentru românii din statul înrudit Republica Moldova, pentru cei din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația, Ucraina, Ungaria, precum și pentru cei din Diaspora.

Cifra de şcolarizare se stabilește anual. Locurile cu bursă și cele cu scutire de taxe școlare subvenționate de statul român, prin Ministerul Educației și Cercetării, sunt acordate românilor de pretutindeni, care își asumă identitatea culturală română și optează pentru înscrierea în unitățile de învățământ cuprinse în cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior de stat din România, precum și în extensiunile de peste hotare ale instituțiilor de învățământ superior de stat din România.

O Metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România este aprobată anual.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  • Care este stadiul de elaborare și aprobare a Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România în anul școlar/universitar 2020-2021 și care este, defalcat pe fiecare stat în parte și pe fiecare treaptă de învățământ (preuniversitar, universitar și postuniversitar), numărul de locuri cu bursă sau cu scutire de taxe alocate românilor de pretutindeni?
  • Ce măsuri specifice concrete prevede Ministerul Educației și Cercetării, în condițiile epidemiei de COVID-19, în scopul bunei desfășurări a admiterii în învățământul preuniversitar, universitar și postuniversitar din România a candidaților din statul înrudit Republica Moldova, din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația, Ucraina, Ungaria, precum și pentru cei din Diaspora în anul școlar/universitar 2020-2021?

 

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul, verbal și în scris, Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În atenţia: Deputat Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Ministerul Educatiei si Cercetarii

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!