Vot în Parlament: 18 iunie - Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist

Camera Deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi un proiect de lege care prevede declararea zilei de 18 iunie „Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist”. Astfel, Parlamentul, Guvernul, preşedintele României, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot să organizeze manifestări prilejuite de comemorarea zilei de 18 iunie 1951.

Deportati Regimul Comunist

Regimul comunist a transformat ziua de 18 iunie 1951, a doua zi de Rusalii, în una fatidică pentru aproximativ 44.000 de români (dintre care 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani) care au fost dezrădăcinați de pe fâșie de 25 de kilometri de la granița cu Iugoslavia și deportați în Bărăgan într-un dintre cele mai secrete, rapide și represive acțiuni ale autorităților.

Au fost deportate acele persoane considerate "periculoase" pentru regimul comunist, persoane care ar fi reprezentat un factor de revoltă în eventualitatea unui război cu Iugoslavia lui Tito, precum și în procesul de colectivizare a agriculturii. Acestora li s-a impus domiciliul obligatoriu în anumite perimetre stabilite de cele mai multe ori în plin câmp. După debarcarea din trenurile care îi aduseseră în Bărăgan, "cetățenii suspendați" ai României comuniste au fost obligați să își construiască propriile case, dar și școala, primăria, miliția, dispensarul, magazinul etc. În vara lui 1951, toate aceste case ale administrației vor răsări din "ciulinii Bărăganului". Satele se aflau sub stricta supraveghere a miliției, părăsirea acestora fiind pedepsită cu închisoarea.

Începând cu 1952, toate persoanele apte de muncă, inclusiv copiii, au fost obligate să muncească în CAP-urile și IAS-urile din regiune. Plătiți cu sume modice, controlați periodic și supravegheați continuu, deportații au înfruntat cu stoicism vicisitudinile istoriei și geografiei. Eliberați în 1955, ei vor păstra toată viața stigmatul domiciliului obligatoriu.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!