Angajament NATO - Parlamentul a aprobat înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est

Camerele reunite ale Parlamentului au votat, astăzi, Hotărârea pentru aprobarea înființării pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

Hotărârea vine ca răspuns la solicitarea ministrului Apărării Naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării și propunerea Președintelui României adresată Parlamentului României.

Constantin Codreanu Parlament

Pe fondul modificării radicale a mediului internaţional de securitate, la Summit-ul NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2018, una dintre deciziile cele mai importante adoptate a vizat adaptarea Structurii de Comandă a NATO, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre, pentru securitatea spaţiului euro-atlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune.

În aceste condiţii, şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră s-a oferit să constituie pe teritoriul naţional o capabilitate multinaţională de comandă şi control în domeniul terestru - Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) care va fi pusă la dispoziţia NATO ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, propunere aprobată de Consiliul Nord-Atlantic în luna iunie 2019", se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de şeful statului.

Romania

În acest context, adaugă documentul, ministrul Apărării Naţionale a fost mandatat să informeze autorităţile politice similare NATO, aliaţii şi partenerii strategici despre demersurile României privind constituirea Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud -Est (HQ MNC-SE), în vederea susţinerii promovării şi negocierii modalităţilor de constituire, organizare şi funcţionare pe teritoriul naţional a acestei structuri.

"În conformitate cu prevederile art 3, litera b) din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate pe teritoriul României, actualizată, la solicitarea ministrului Apărări Naţionale cu avizul CSAT, propun Parlamentului României să aprobe înfiinţarea Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară, pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti", se arată în scrisoarea preşedintelui.

*****

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aprobă înființarea pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti, în următoarele condiții:

a) comandamentul va avea statut de comandament militar internațional, subordonat pe linie de comandă unui comandament aliat, în afara structurii naționale de comandă și control;

b) organizarea, funcționarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul națiunii gazdă, precum și alte detalii necesare îndeplinirii misiunii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est se stabilesc prin înțelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naționale din România cu autoritățile militare NATO și statele aliate participante;

c) pe timpul funcționării pe teritoriul României, după activare, a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est și personalul acestuia beneficiază de prevederile protocolului privind statutul comandamentelor militare internaționale, înființate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris,la 28 august 1952 și ale Acordului dintre statele părți la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forțelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, la care România a aderat prin Legea nr. 362/2004, de prevederile Memorandumului de Înțelegere (MOU) dintre Guvernul României și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare privind acordarea sprijinului națiunii gazdă pentru executarea operațiilor și exercițiilor NATO, semnat la Mons, Belgia la 6 aprilie 2006, respectiv la 10 aprilie 2006, precum și de prevederile Acordului suplimentar la Protocolul de la Paris dintre Guvernul României și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, semnat la Bruxelles la data de 2 decembrie, ratificat prin Legea nr. 126/2016;

d) dislocarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităților militare NATO.

Această Hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 18 iunie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!