E o crimă să dai pensii speciale când 32% dintre copiii României trăiesc sub pragul sărăciei

Peste 32% dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei. Acestea sunt datele furnizate de Institutul Național de Statistică în 2018. Din aceleași statistici ale INS reiese că 42% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, 21,5% trăiesc în privare materială severă, 52.783 sunt lipsiți de ocrotirea părinților, aflându-se în sistemul de protecție specială a copilului, 92.027 sunt afectați de migrația economică a părinților, 15.253 au fost victime ale abuzului, neglijării sau exploatării într-un singur an, 287.493 se află în afara sistemului de educație, deși au vârsta învățământului obligatoriu și aproape 7 din 1000 nu supraviețuiesc primului an de viață.

Constantin Codreanu pensii speciale

Deputat Constantin Codreanu: "Atunci când o treime dintre copiii României sunt sub pragul sărăciei, este o adevărată crimă să dai pensii speciale. Rămân consecvent ideii că singurii care merită să aibă, în România, un statut special sunt veteranii de război care au apărat onoarea țării noastre, militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni şi foştii deţinuţi politici care, nevinovați fiind, au stat zeci de ani în închisorile comuniste. În rest, toţi cetăţenii, inclusiv politicienii, trebuie să primească pensii în funcţie de contributivitate.

Nu m-am limitat doar la declarații. Sunt co-inițiatior al unui proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale pe care le consider un furt din banul public. Mi-am pus semnătura pe sesizarea adresată Curții Constituționale a României cu privire la proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ pentru că acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali reprezintă motive de neconstituționalitate. Am participat la Campania națională a PMP «Fără pensii speciale pentru politicieni».

L-am auzit recent pe Ministrul Muncii și Justiției Sociale spunându-ne că România nu intră în colaps sub nicio formă din cauza pensiilor care nu sunt pe bază de contributivitate. Acesta este obiectivul oare? Să ne bucurăm că nu intrăm colaps? Incredibil! Ce fel de semnale le oferim cetățenilor dacă ajungem să ne stabilim noi, politicienii, privilegii financiare care indică o discriminare față de ceilalți români? Atunci când cineva face pasul spre politică, este firesc să fie conștient de avantajele și de dezavantaje. Românii din țară și din afara țării merită respect, iar politicienii să nu uite că ei există pentru cetățeni, nu invers și prin deciziile pe care le luăm în România trebuie să transmitem argumente pentru a încuraja revenirea acasă a românilor din Diaspora".

Constantin Codreanu Campania fara pensii speciale pentru politicieniDeputatul Constantin Codreanu participă la Campania Națională "Fără pensii speciale pentru politicieni"

România s-a plasat anul trecut pe locul doi între statele UE atât după procentajul de persoane încadrate la privare materială severă, cât şi ca număr de persoane. Cu 16,8% am avut deasupra în acest clasament al sărăciei doar Bulgaria (20,9%) iar ca număr absolut de persoane ( cu 3,88 milioane de cetăţeni ) ne-am situat după verii italieni (6.117 mii persoane dar la o populaţie totală cu mult mai mare).

De reţinut şi faptul că, deşi traiectoria pe care s-a înscris în ultimii ani România la acest indicator a fost de scădere sistematică, cifrele sunt foarte apropiate de cele consemnate în Grecia, stat confruntat cu probleme bugetare grave ca urmare a datoriilor iresponsabile contractate într-o perioadă de aparentă prosperitate şi aflat acum într-o perioadă de ajustare. Astfel, dacă în 2015 noi ne situam cu rata de privare materială severă la 22,7% iar grecii la 22,2%, anul trecut se regăseau cifre mult mai mici dar similare: România 16,8% şi Grecia 16,7%.

Pentru referinţă, menţionăm că, la polul opus s-au situat ţări precum Suedia (1,1%) şi Luxemburg (1,2%), ambele cu valorile din 2017, urmate de Olanda (2,4%). Colegele noastre de bloc estic şi de regim valutar au performat mult bine, cu Ungaria doar puţin peste pragul de 10% (reducere spectaculoasă de la 27,8% în 2013, când era la un nivel similar cu noi) şi cu Polonia sub media UE (5,9%, date pentru 2017).

*****

Privarea materială severă (acesta este termenul corect, nu "deprivare") a fost definită de Eurostat drept incapacitatea unei persoane de a îndeplini cel puţin patru criterii din următoarea listă: 

 1. Plata la timp a facturilor ( rate, chirie, facturi de utilităţi etc.);
 2. Să păstreze o temperatură adecvată în casă;
 3. Să facă faţă unor cheltuieli neaşteptate;
 4. Să mănânce carne, pui sau peşte sau echivalentul vegetarian în mod regulat;
 5. Să-şi permită o vacanţă de o săptămână departe de casă;
 6. Televizor;
 7. Maşină de spălat;
 8. Automobil;
 9. Telefon.

Arată 30 reacții

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!
 • Reli Dumitrica
  commented 2019-11-30 11:23:05 +0200
  Au destule alte privilegii pentru cat STAU in functii, ca sa mai fie nevoie de pensii speciale. Pensiile speciale=NECONSTITUTIONALE=Discriminare. Parca acea Constitutie a Romaniei zice ca suntem egali…si parca exista oi lege a pensiilor, care ar trebui sa se aplice tuturor celor ce au muncit. In plus, un BUN ROMAN, care vrea sa isi aduca contributia prin profesionalism si corectitudine, dragoste de neam si tara, si respect pentru inaintasi, NU trebuie sa vrea sa isi aloce drepturi suplimentare. E IMORAL, domnilor parlamentari, guvernanti, s.a. care propuneti, faceti, si aplicati astfel de legi. Aceste legi sunt IMPOTRIVA ROMANILOR si doar in favoarea VOASTRA! Nu va plac privilegiile? Deveniti investitori, prosperati prin munca si aveti grija platii salariilor angajatilor vostri. Dar nu; intrati acolo sa va aranjati afacerile pe care aveti deja, si mai vreti si pensiii speciale! Cat tupeu! Cata lacomie! Da, sustin RENUNTAREA DEFINITIVA a pensiilor speciale; un bun roman aloca acesti bani dezvoltarii tarii; nu zic sa dati ajutoare sociale, dar asigurati-le romanilor posibilitatea de a trai DEMN in tara asta. Faceti drumuri, scoli, spitale, electrificati zone in care oamenii stau inca la lumanare, aduceti apa si gaz in casele oamenilor, construiti bai publice, acolo unde nu se poate, dar dati-i romanului posibilitatea sa fie curat, educat si dornic de munca. Si puteti sa construiti si niste inchisori, sa indepliniti conditiile de detentie conform UE, si si locurile necesare pentru ca muuuuulti ar trebui sa fie cazati acolo! Sau macar pusi sa lucreze in folosul comunitatii, ca acolo tot pe munca noastra ar sta, asa cum stau si in scaunele cu pretentii!
 • Veronica Oprea
  commented 2019-11-28 12:15:18 +0200
  Fara imunitate, fara pensii speciale. Pensiile sunt conform contributiei fiecaruia.
  Cine vrea sa fie polítician, este o obtiune a fiecaruia din patriotism si dorinta de a face ceva ptr. tara lui, ptr. care este retribuit. Cui nu ii comvine sa cedeze locul tineretului ca e dornic si pregatit sa ridice tara unde ii este locul. Avem destule valori care nu cere atatea favoruri. (Daca va este asa de greu, dragi politicieni, de ce nu va dati demos la? )
  Va comvine, nu ???
  Ma alatur celor ce vor binele acestei tari…le doresc succes in indeplinirea celor propuse..
  Sa ii auda cine trebuie sa faca legile clare si egale ptr. toti romanii.
 • Valy Chis
  commented 2019-11-26 19:36:24 +0200
  Cum să își revină țara dacă ei au salarii enorme și mai vor și pensii speciale. Dar să trăiască și ei cu salariu minim cu 2 copiii și cu chirie plus facturi. Sa vedem se descurca. Banii de la pensiile lor speciale și dacă sar mai micșora din salariu lor, dacă s ar aduna grămadă ar deschide fabrici, locuri de munca, sar întoarce romanii acasă din Diaspora, nu ar mai fi familii destinate. Așa vai de noi!
 • AdrianGaza Dori
  commented 2019-11-23 09:35:58 +0200
  Suntem unica tara din Europa cu asemenea “găselnițe” pt privilegiați. Pensiile speciale TOATE Anulate! Pensii bazate numai pe contributivitate.
 • Florina Florina
  commented 2019-11-19 17:43:38 +0200
  Vai de tara noastra oare de ce voi puteti si va lermiteti orice ? De ce la copii nu le mariti alocatiiile ca asta nu este o suma ptr a intretine un copil lasati nabi pensiile speciale taiatile dracu odata ca daia nu le puteti da la copii alocatii si la oameni salarii mai mari .cum credeti voi ca ne putem descurca cu un salariu de 1800 de lei ca avem si copii mai sunt si cu probleme dar noi muncim pe bani de nimic . Iar voi dormiti dati doar cu pixul la intâmplare dar la restul lumii nu va gânditi mafiotilor . Va faceti voi buzunarele mari . Si noi ne chinuim . Dam bani la sanatate si când avem nevoie trebuie sa platim ca ba nu sunt fonduri ori te programeaza pe u1 an ca atunci vor ei si in concluzie noi platim la stat contrivmbutiile practic degeaba . Ne furati tot . Mai aveti sa ne luati bani si pe aerul pe care il respiram .
 • Traian Marginean
  commented 2019-11-18 04:48:30 +0200
  Fără pensi speciale .
  Special esti cand ajuti si ai grija de copii nu cand umplii propiul buzunar .
 • Toni Nick
  commented 2019-11-15 20:24:06 +0200
  Îndatorează câteva generații pentru pensiile lor!
 • Alexandru Cristian Michiu
  commented 2019-11-14 20:51:26 +0200
  2 lucruri trebuie taiate imediat… 1: Pensiile special si 2: ajutorul social la toate putorile care desi sunt apte de munca prefer sa stea si sa primeasca bani
 • Sanda Suci
  commented 2019-11-13 21:38:17 +0200
  Pensiile speciale sânt un moft pt parlamentari dar la copii nu v-ati gandit si la cei bolnavi
 • Sanda Suci
  commented 2019-11-13 21:38:16 +0200
  Pensiile speciale sânt un moft pt parlamentari dar la copii nu v-ati gandit si la cei bolnavi
 • George Mitu
  commented 2019-11-09 09:17:03 +0200
  Foarte adevarat si corectă aceasta afirmatie.Ce-i cu pensii speciale fac cumva cumpărături pe alta planeta?Cum e posibil asemenea abuz uni oameni trăiesc cu 700 lei lunar si alti cu 10000 euro pensie s-au salarii?Neaparat legea raspunderi pnt orice abuz facut si fiecare cetatean sa raspunda in fata legii nu doar unii.
 • Ionelia Barbu
  commented 2019-10-31 20:25:59 +0200
  Sa cresteti alocațiile copiilor
 • Ionelia Barbu
  commented 2019-10-31 20:25:08 +0200
  Doamne ajută să puteți tăia toate Pensiile Speciale
 • Nicolaie Teodorescu
  commented 2019-10-26 16:07:10 +0300
  Succes
 • Marius Popescu
  commented 2019-10-15 12:58:03 +0300
  Aveti votul meu daca continuati asa
 • Ioan Pelici
  commented 2019-10-07 21:21:38 +0300
  Felicitări. Succes!!! 🇦🇩💖
 • Curcan Eugen
  commented 2019-10-04 20:16:42 +0300
  Foarte de acord.
  Succes in demers.
  Felicitari!
 • Robert Bodo
  commented 2019-09-22 14:04:13 +0300
  Avem o tara bogata si frumoasa…pacat ca-i locuita !!!
 • Marinela Hadar
  commented 2019-09-17 11:16:36 +0300
  Rusine Mare să le fie, Criminalilor !!!
 • Mihai Mihaela
  commented 2019-09-07 08:45:57 +0300
  Bravo tinere faceti ceva ptr.țara noastră Românească aduceți tineretul acasă la noi tăiați pensiile speciale confiscati averile furate și o să fim o țară bogată.
 • Marius Daniel
  commented 2019-08-24 21:55:24 +0300
  Eu zic asa …cand legea va funcționa…si vocea poporului va fi luată în seamă…o singură lege ar fi ideală pentru toti politicienii …..pedeapsa capitală pentru cei care își trădează neamul, vinde tara, avutiile tarii , si isi insuseste averi colosale din banii contribuabililor si confiscarea imediată a averii nu conteaza ca este pe numele soției mamei sorei fiicei…..etc …50 de ani de pușcărie pentru nepotism …..examenele pentru locuri in politica( nu analfabeti) care să fie publicate în monitorul oficial sa vedem ce bazaconii scot pe hârtie… sa aibe salarii bune de tot …nu e o problema….dar sa lucreze in folosul alegătorilor…nu pentru ei …..si ptr buzunarul lor …..toti din politica sunt bogați… la un momentdat moment dat…nu se poate asa ceva ….la scaunul electric cu toti vânzătorii de tara ….nu contează culoarea partidului!!!!!
 • Costel SI Nicoleta Varlan
  commented 2019-08-23 14:28:27 +0300
  Bravo nu merita jegoșii ăștia nici o pensie tineti-o tot asa
 • Cojocaru Iulian
  commented 2019-08-20 20:21:08 +0300
  Când aveam 11 ani după revoluție mai mari ca mine spuneau “voi veți fi generația de sacrificiu” .acum ajung la concluzia că a fost așa.dar cel puțin am fost și suntem generația ce încă trăim învățați cu greul și cu ușorul .dar mă întreb acum ce va fi generația ce va veni? Sau cu aceasta în prezent.la revoluția din 89au ieșit în stradă și mic și mare și sărac și “bogat”.acum ies săraci …dar te arestează nu ai autorizație de miting.sa furat cat sa putut din aceasta tara.au furat visurile,copilăria ,dreptul la viață.Furati domnilor furați până într-o zi când numai veți avea ce.pana nu mai veți avea ce sa mai conduceți.Romanie ,Românie încotro ?
 • Stefan Olgos
  commented 2019-08-19 21:03:33 +0300
  Olgos.stefan@gmail.com
 • Laurențiu Sârghie
  commented 2019-08-18 21:07:19 +0300
  Ce vb de lu ruri scumpe
 • Ana Gradinaru Gordiev
  commented 2019-08-12 16:39:16 +0300
  Prima pensie specială care trebuie retrasă e a torționarului AUGUSTIN LAZĂR
 • Laura Nucu
  commented 2019-08-08 19:10:04 +0300
  Eu am 3 copii minori lucrăm amândoi, eu și soțul la patron în Botoșani și nu mi-am permis niciodată să merg într-o vacanță. Când avem concediu de la firmă bani pe care îi luăm luăm de îmbrăcat la copii pentru școală și rechizite, nu ne mai rămâne nimic și alți vor pensi speciale stau pe scaun și eu lucrez în trei schimburi, nici nuștiu dacă mai prind pensie de drept în cât stres se lucrează. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu sper și eu laun trai mai bun.
 • Adriana Balica
  commented 2019-08-08 11:17:02 +0300
  Corect!
  E logic si profesionist pusa problema!
  E vital dar si moral sa se puna in aplicare.
  Pentru a urgenta si a aplica aceste proiecte este insa nevoie de determinare si altruism …
  A gandi sincer si strategic spre viitorul copiilor. Nu maie timp de lozinci ieftine care falsii bineintentionati le flutura in ochii naivilor creduli.
  Succes maxim ! Sa de Domnul sa ne Luminam!
 • Marinel Muntean
  commented 2019-07-21 08:41:54 +0300
  Fara pensii private si cu recuperarea lor in termenul perioadei in care le-au primit
 • Dorina Popescu
  commented 2019-07-20 01:22:39 +0300
  Felicitari, fara pensii speciale! In tara nimeni nu e special.