Petiție: Cerem Guvernului României să deblocheze procesul de redobândire a cetățeniei române

Urmare a multiplelor demersuri oficiale făcute de către președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, Guvernul României a adoptat pe 21 septembrie 2017 o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru modificarea și completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, care a rezolvat problema a circa 40.000 de tineri cetățeni români ce erau tratați abuziv drept ”non-cetățeni” de către reprezentanții unor autorități române.

Petiție Autoritatea Națională pentru Cetățenie Constantin Codreanu

Această problemă a făcut obiectul mai multor declarații politice și interpelări parlamentare ale deputatului Constantin Codreanu. La 24 iulie 2017, acesta i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea OUG, aceasta fiind calea cea mai scurtă de soluționare a chestiunii. În primele opt luni ale anului 2017, deputatul Constantin Codreanu a organizat mai multe ședințe ale Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, luând în dezbatere această problematică și a purtat discuții, atât la sediul Parlamentului, cât și la sediile mai multor autorități centrale ale statului român, cu șefii și reprezentanții Autorității Naționale pentru Cetățenie, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale Pașapoarte, Direcției pentru Evidența Pașapoartelor și Administrarea Bazelor de Date, ai altor factori implicați.

Constantin Codreanu la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

Deputatul Constantin Codreanu discută la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie cu petenții veniți să depună dosare de redobândire a cetățeniei române

OUG din 21 septembrie 2017 a oferit o soluție demnă și corectă, pe care a cerut-o insistent deputatul Constantin Codreanu. Dar acest act emis de Guvernul României nu a fost în măsură să soluționeze cealaltă componentă a problemei: ritmul extrem de lent a examinării și soluționării dosarelor de redobândire a cetățeniei române. Pentru a compensa lipsa de informații și asistență în acest sens, deputatul Constantin Codreanu a lansat, în 2017, Centrul pentru Cetățenie Română.

Centrul pentru Cetățenie Română

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a lansat, la Chișinău, Centrul pentru Cetățenie Română

Constantin Codreanu: "După soluționarea problemei cunoscute ca «dosarul minorilor non-cetățeni», care afecta circa 40 de mii de persoane, următorul obiectiv declarat și asumat, despre care am vorbit în repetate rânduri (aici, aici, aici, aici, aici, aici), a fost cel de dublare a membrilor Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 65/2017.

Constantin Codreanu ParlamentDeputatul Constantin Codreanu în timpul dezbaterilor pe marginea Legii Bugetului de stat. Deși a primit aviz pozitiv în Comisii, amendamentul e respins în plen. Vezi VIDEO

Ca și în cazul minorilor non-cetățeni, am ajuns la concluzia că demersurile politice nu sunt suficiente. Ecourile pozitive ale Atelierelor legislative organizate la Chișinău mă fac să cred că putem, din nou, împreună, obține o nouă victorie în lupta noastră pentru încetățenirea românilor din Republica Moldova.

Atelierul legislativ ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”

Atelierul legislativ ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare” organizat, la Chișinău, de deputatul Constantin Codreanu

Tocmai de aceea, astăzi, lansez o petiție pe care vă invit să o semnați și pe care urmează să o prezint la finalul aceste sesiuni parlamentare sau imediat ce vom atinge ținta de 10.000 de semnături viitorului Ministru al Justiției în subordinea căruia se află ANC, precum și Ministrului Finanțelor Publice de la care vom solicita fondurile necesare pentru a transpune în realitate această solicitare. Ținta stabilită pentru această petiție este de 10.000 de semnături".

*****

PETIȚIE ADRESATĂ PREMIERULUI ROMÂNIEI, MINISTRULUI JUSTIȚIEI ȘI MINISTRULUI FINANȚELOR PUBLICE

Noi, subsemnații, vă solicităm să transpuneți în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 65/2017 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 care stabilește că "[...] întrucât, în considerarea volumului fluctuant al cererilor de cetățenie adresate Autorității Naționale pentru Cetățenie de la înființare și până în prezent (în anul 2010 - 96.695, în 2011 - 102.719, în 2012 - 89.033, în 2013 - 53.181, în 2014 - 21.987, în 2015 - 81.531, iar în 2016 - 115.217), pentru a crea posibilitatea adaptării periodice corespunzătoare a numărului membrilor Comisiei pentru cetățenie prin raportare la volumul activității curente, astfel încât aceste fluctuații să nu afecteze ritmul de soluționare a cererilor, este necesar ca, în funcție de resursele umane disponibile, numărul membrilor Comisiei pentru cetățenie, care își desfășoară activitatea în limita cvorumului minimal de cel puțin 3 membri, să poată fi mărit corespunzător, de o manieră facilă și flexibilă, prin ordin al ministrului justiției, aspect de natură a contribui la îmbunătățirea serviciului public, cu repercusiuni favorabile asupra ritmului de soluționare a cererilor de acordare și redobândire a cetățeniei române".

Solicităm dublarea în regim de urgență a numărului membrilor Comisiei pentru cetățenie în vederea analizării și soluționării cu celeritate a zecilor de mii de dosare depuse de persoane și urmași ale acestora care nu au renunțat niciodată la statutul de cetățeni români și cărora statul român nu le-a retras niciodată acest statut. Este de neacceptat situația în care întreg procesul de redobândire a cetățeniei române din momentul depunerii dosarului și până în momentul ridicării actului de identitate să dureze aproape sau chiar mai mult de 2 ani.

În situația în care România se confruntă cu un exod substanțial al populației, o astfel de atitudine a autorităților responsabile de acest demers de "încetățenire" a foștilor cetățeni români și a urmașilor acestora poate fi catalogată ca sabotare a interesului național. Solicităm implicarea directă a Premierului României în această problemă, așa cum s-a întâmplat și în dosarul "minorilor non-cetățeni", soluționat prin Ordonanța de Urgență menționată mai sus, dată de Guvernul României pe 21 septembrie 2017. Așteptăm cât mai curând un ordin al Ministrului Justiției în acest sens, care trebuie să identifice resurse umane inclusiv din afara ANC dacă este cazul și îi solicităm Ministrului Finanțelor Publice să identifice, la următoarea rectificare bugetară, fondurile necesare care să fie alocate pentru a dubla numărul membrilor Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC.

SEMNEAZĂ ACTUALI ȘI VIITORI CETĂȚENI AI ROMÂNIEI

Aceste persoane au semnat deja.

247 SEMN
10,000 semn

Te rugăm să sprijini această petiție cu semnătura ta!

Arată 195 reacții