Întrebare parlamentară adresată premierului Orban cu privire la procentul din PIB alocat pentru sprijinul economiei naționale afectată de coronavirus

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat premierului Ludovic Obran, ministrului Finanțelor Publice Florin-Vasile Cîțu și ministrului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil-Daniel Popescu, o întrebare parlamentară în care solicită informații cu privire la procentul din PIB-ul României revenit sprijinului economiei naționale în contextul crizei produse de epidemia de coronavirus, în comparației cu procentul revenit sprijinului acordat de alte state pentru economiile lor.

Constantin Codreanu Intrebare parlamentara

Textul întrebării parlamentare:

Stimate domnule prim-ministru,
Stimați domnilor miniștri,

În contextul efectelor negative produse pe plan economic de epidemia de coronavirus, Senatul Statelor Unite ale Americii a elaborat și aprobat un plan gigantesc de sprijin a economiei naționale de 2.000 miliarde de dolari SUA, echivalentul a circa 10% din Produsul Intern Brut al SUA.

Din această sumă aprobată de Senatul SUA, 500 de miliarde de dolari au fost direcționați către credite și asistență financiară acordate marilor corporații, statelor federale și municipalităților, acestora fiindu-le interzisă răscumpărarea de acțiuni pe termen de 1 an de la expirarea stării de aplicabilitate a planului de salvare economică. Totodată, 350 de miliarde de dolari sunt destinate companiilor mici și mijlocii (IMM), care își păstrează fie și parțial angajații. Această sumă va finanța Small Business Administration, organism federal, precum și anumite bănci, care vor putea, astfel, să ofere credite garantate. 117 miliarde de dolari sunt destinate unui plan de sprijinire a spitalelor, 16 miliarde de dolari pentru echipamente de protecție a personalului, ventilatoare mecanice și alte echipamente, 11 miliarde de dolari pentru cumpărarea de vaccinuri și medicamente. Fermierii americani vor primi 23,5 miliarde de dolari, inclusiv prin U.S. Agriculture Department’s Commodity Credit Corp. 150 de miliarde de dolari vor merge către un fond destinat finanțării statelor, orașelor și altor tipuri de comunități.

În plus, Federal Reserve a hotărât să susțină piața americană întâi cu 700 de miliarde de dolari (obligațiuni și polițe) și mai apoi cu un pachet nelimitat, iar Președintele Donald Trump a cerut suplimentar un pachet de alte 2000 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură.

Marea Britanie a pus la dispoziția mediului de afaceri din țară o schemă de finanțare (împrumuturi și garanții) în valoare de 330 de miliarde de lire sterline pentru a combate efectele coronavirusului. Suma reprezintă 15% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

Guvernul Japoniei a aprobat un plan bugetar de susținere a economiei naționale în valoare de 56.000 miliarde de yeni, echivalentul a 463 miliarde de euro, ceea ce constituie circa 10% din Produsul Intern Brut al Imperiului Nipon. Acest sprijin se prevede a fi constituit în special din vărsăminte bănești directe către companiile japoneze.

Parlamentul Germaniei (Bundestagul) într-o primă etapă a aprobat un pachet de susținere a economiei germane cu 800 de miliarde de euro, echivalentul a peste 20% din Produsul Intern Brut al Republicii Federale Germane. Ulterior, Germania a decis zilele trecute să injecteze în economia națională 1.100 miliarde de euro.
Franța a alocat 350 de miliarde de euro pentru revenirea economică a țării, suma alocată constituind peste 20% din Produsul Intern Brut al Republicii Franceze.

Regatul Spaniei a alocat 200 de miliarde de euro pentru salvarea economiei naționale în contextul recesiunii de provocate de epidemia de coronavirus.

Alte state membre ale Uniunii Europene au alocat în scopul susținerii economiilor naționale în medie 15% din Produsul Intern Brut, pentru măsuri fiscale și credite cu garanție de stat și amânări de rate.

Observăm în context că Guvernul României a aprobat un pachet de măsuri de sprijinire economică pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus echivalentă cu circa 3% din Produsul Intern Brut al țării, echivalentul a circa 6 miliarde de euro, sumă care include și celebrele fonduri europene ce se ridică la circa 3 miliarde de euro.

Fără fondurile europene, sprijinul prevăzut de Guvernul României pentru îndepărtarea efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus s-ar situa în jurul a 1,5% din Produsul Intern Brut, ceea ce pune țara noastră în contrast evident cu alte economii ale lumii afectate de epidemia de coronavirus, economii care se vor bucura de sprijin estimat între 10% și 20% din Produsul Intern Brut al țărilor respective.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Care sunt motivele reale pentru care s-a decis alocarea unui procent modest din Produsul Intern Brut pentru susținerea economiei noastre naționale în contextul epidemiei de coronavirus, în contrast cu procentele generoase alocate de alte state comunitare și extracomunitare pentru susținerea economiilor lor naționale?

2. Ce măsuri concrete intenționează să ia Guvernul României pentru reducerea, până la anulare completă, a cheltuielilor bugetare inutile și ne-prioritare suportate în prezent de către finanțele noastre publice?

3. Ce măsuri intenționați să luați în mod coordonat și în timp util, în contextul epidemiei de coronavirus, în vederea creșterii suficiente a procentului din Produsul Intern Brut alocat pentru sprijinirea economiei naționale, comparabil cu alte state precum cele arătate mai sus?

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsurile dumneavoastră, în scris, Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În atenţia: Deputat Constantin CODREANU, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.