În plină criză economică, Guvernul Cîțu promite Festivaluri Anuale pentru românii din Diaspora

M-am uitat peste Programul de Guvernare 2020-2024 asumat de PNL, USRPLUS și UDMR, disponibil aici. M-a interesat, bineînțeles, capitolul Ministerul Afacerilor Externe, în mod special, partea care se referă la românii din Diaspora, Republica Moldova și comunitățile istorice. Ce am găsit, dincolo de eternul limbaj de lemn, poate fi rezumat ca shaorma cu de toate.

Constantin Codreanu Program de guvernare

 • Mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în Diaspora,
 • "Echipa Diaspora" în subordinea premierului,
 • Celulă de Criză pentru Diaspora (care să se ocupe inclusiv de "repatrierea trupurilor neînsuflețite"!),
 • Registru Digital pentru Diaspora,
 • Reconstrucția podurilor de peste Prut și construcția autostrăzii Iași-Ungheni,
 • Comitetele Românilor de Pretutindeni,
 • Vot din Diaspora la alegerile locale,
 • Carte de identitate pentru Diaspora,
 • Recensământul Diasporei,
 • Documente pentru românii din Diaspora trimise prin poștă,
 • Consulate 2.0,
 • Centre comunitare,
 • Congresul Românilor de Pretutindeni,
 • Departament pentru Revenire (rebotezat, ulterior, în același document Departament pentru reîntoarcere),
 • Program de salvare etnografică,
 • Registru al copiilor români născuți în Diaspora
 • Rețele profesionale între România și Diaspora,
 • Înfrățiri,
 • Celeritate sporită pentru cetățenie română,
 • Lectorate de limba română,
 • Burse pentru românii din comunitățile istorice altele decât Ucraina.

Și dacă nu era suficient, punem și o cireașă pe această shaormă - Festivaluri Românești ANUALE în toate regiunile din țări gazdă cu populații de peste 100.000 de români. Sunt români care își pierd locuri de muncă din cauza coronavirusului, români care rămân fără locuri de trai chiar în multe cazuri. Nu de festivaluri au nevoie aceștia, ci de un stat român serios și responsabil.

Mă mir cum de "a scăpat" din acest amalgam de promisiuni fluviu Spațiul Informațional Comun România-Republica Moldova, deși este un element extrem de important și necesar, la fel cum este și Fondul pentru Republica Moldova, de exemplu, dar, na, dacă avem nevoie de Festivaluri Românești Anuale, festivaluri să fie!

Este un amalgam de promisiuni dintre care peste 50% vor rămâne doar pe hârtie. Reprezentarea parlamentară corectă pentru românii din afara țării a mai fost promisă-asumată anterior de același ministru Bogdan Aurescu, avem dovada video - https://www.facebook.com/watch/?v=1232036880337468. Ce s-a întâmplat? Evident, nimic! Sunt curios dacă noii aliați ai PNL, UDMR-iștii, opozanți vehemenți ai ideii de reprezentare corectă în Parlament a românilor din afara țării, vor binevoi să susțină acest demers.

Problema ține, totuși, de formularea prezentată în Programul de guvernare care spune, citez "respectarea prevederilor constituționale referitoare la norma de reprezentare parlamentară și, pe cale de consecință, mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în diaspora". Or, prevederea constituțională este următoarea - Titlul III Autorități publice, Capitolul I Parlament, Secțiunea 1 Organizare și funcționare, Articolul 62, alin. 3: "Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării". Numărul de deputaţi şi senatori care revin fiecărei circumscripţii electorale (judeţ) în urma alegerilor parlamentare se stabileşte în funcţie de populaţia fiecărui judeţ şi este prevăzut în Anexa nr. 1 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Mai exact, un deputat la 73.000 de locuitori la Cameră şi un senator la 168.000 de locuitori la Senat. Iar în condițiile în care același Program de guvernare stipulează că "pe lângă comunitățile istorice de români din vecinătatea României, există peste 4 milioane de cetățeni români în afara granițelor țării, această cifră reprezentând peste 20% din numărul total de cetățeni ai României", avem o gravă problemă de punere în practică a promisiunii asumate.

Curios este faptul că deși în text este amintită o eventuală colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și chiar cu Delegația pentru relațiile cu Republica Moldova din Parlamentul European, nicăieri nu găsim vreo referință la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Oare de ce?

Să spui că susții integrarea euroatlantică a Ucrainei în condițiile procesului agresiv de ucrainizare a comunității noastre înrudite depășește orice limită de înțelegere. Mioriță laie, laie bucălaie...

Această shaormă generoasă și nerealistă indică faptul că era necesară reînființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni care să se ocupe de o parte dintre aspectele incluse în programul de guvernare la pachet cu un Minister pentru Relația cu Republica Moldova. Dacă tot au creat ministere pentru a asigura funcții partenerilor de guvernare puteau crea și ministere care sunt cu adevărat necesare în arcul guvernamental.

Avem, așadar, un program de guvernare profund nerealist. E ușor să faci promisiuni când ești sigur că portofoliul tău nu depinde de realizarea sau nerealizarea acestora. Să te gândești la Festivaluri în plină criză epidemiologică și economică e semnal clar al ignoranței și nesimțirii crasei! Nu are de pierdut nimic fostul-actualul-viitorul ministru de Externe. Avem de pierdut tot noi, românii din Diaspora, R. Moldova și comunitățile istorice.

Arată 1 reacție

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!