Adoptat de Senat, susținut de Guvern, urmează Camera Deputaților. Proiect pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate

Săptămâna aceasta, proiectul de Lege pentru modificarea art.6 alin.(4) din Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, PL-x nr. 312/2020, a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.6 alin.(4) din Legea nr.248/2005, în sensul renunţării la sintagma „în faţa autorităţilor române şi străine”, astfel încât identitatea să poată fi confirmată şi în faţa unor entităţi terţe, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, în străinătate, au fost înregistrate solicitări tot mai numeroase din partea unor instituţii bancare sau a angajatorilor pentru prezentarea unui paşaport şi nu a unei cărţi de identitate.

Totodată, pentru cetățenii români minori cu vârsta sub 14 ani, documentul de identitate acceptat pe plan internațional este pașaportul, iar pentru accesul la servicii medicale private, servicii sociale, educație privată în străinătate, unica opțiune pentru aceștia este pașaportul. 

Constantin Codreanu Parlament

Deputat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: "Este o inițiativă legislativă care răspunde numeroaselor solicitări venite din partea cetățenilor români cu domiciliul în străinătate și din partea mai multor organizații reprezentative ale acestora. Am vorbit despre necesitatea unei astfel de modificări a cadrului legal de nenumărate ori și constat, cu satisfacție, că suntem aproape de a oferi soluția mult așteptată de concetățenii noștri din afara României în interacțiunea lor cu entități terțe și în țară, și în afara țării".

Textul proiectului de lege a fost elaborat ca urmare a dezbaterii din cadrul ședinței Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării la care au participat și invitați din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, respectiv directorul adjunct al Direcției de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și directorul general al Direcției Generale de Pașapoarte, s-a ajuns la concluzia că este necesară modificarea art. 6 alin. (4) din Legea nr. 248/2005 care prevede faptul că “Documentele de călătorie prevăzute la alin. (1) sunt proprietatea statului român și fac dovada, în fața autorităților române și străine, a identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.” 

Constantin Codreanu ComisieȘedința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Modificările aduse cadrului legal existent.

 

Proiect de lege Constantin Codreanu

Consiliului Economic şi Social a avizat favorabil proiectul de lege.

Aviz Consiliul Economic și Social

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege

Aviz Consiliul Legislativ

 

Punctul de vedere al Guvernului - Guvernul susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Punct de vedere Guvernu

Punct de vedere Guvern

"Le mulțumesc celor peste 80 de colegi deputați și senatori de la toate grupurile parlamentare care au susținut acest demers. Atât Consiliul Economic şi Social, cât și Consiliul Legislativ au avizat favorabil proiectul de lege. Guvernul României susține inițiativa legislativă. Prin urmare, există toate argumentele să avem un vot favorabil în plenul Camerei Deputaților", a menționat Constantin Codreanu.

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării va dezbate, săptămâna viitoare, proiectul de lege.