Proiect de lege - închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului național și a drapelului național 🇷🇴

Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară au depus un proiect de lege care completează și amendează Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Inițiativa legislativă prevede introducerea pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru "profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum și orice manifestare publică săvârșită cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României".

Deputat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: "Cine atentează la simbolurile unui stat, atentează la nucleul elementelor fondatoare ale unei națiuni. Trebuie să protejăm simbolurile noastre naționale și să pedepsim dur orice act prin care acestea sunt defăimate.

Constantin Codreanu proiect de lege Parlament

Globalizarea trebuie să presupună o coexistență bazată pe respect reciproc al națiunilor și nu diminuarea importanței pe care o au simbolurile care consfințesc identitatea națională. Este un gest de respect față de sacrificiul înaintașilor și o piatră de temelie pentru educația sănătoasă a urmașilor care să respecte tricolorul și imnul național".

*****

EXPUNEREA DE MOTIVE

Constituția României a consfințit drapelul României și imnul național al României drept simboluri naţionale. (art. 12)

În acest sens, în anul 1994, Legea nr. 75 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a introdus reglementări privind arborarea drapelului și intonarea imnului naţional.

Totodată, legiuitorul a delegat competența, reglementând că, în aplicarea legii, Guvernul va adopta norme referitoare la aceste simboluri naționale, în funcţie de natura acţiunilor şi manifestărilor, precum şi de atribuţiile specifice care revin autorităţilor şi instituţiilor publice.

Tocmai în anul 2001, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 1.157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.

Atât Legea nr. 75/1994 (art. 20) cât și Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 (art. 22) impun o obligație universală de respect a simbolurilor naționale, conform căreia – Cetăţenii sunt datori sa manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestora. 

În ceea ce privește sancțiunea acestei obligații, aceasta a fost reglementată la nivel penal prin Codul penal din 1968, în vigoare până la data de 31 ianuarie 2014. Astfel, acesta prevedea  –  Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. .... (art. 236)  

Ulterior, Codul penal din 2009, în vigoare din data de 1 februarie 2014, a omis prevederea acestei infracțiuni.

Astfel, în prezent, lipsind prevederea penală, Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 nu stabilește decât un regim juridic contravențional, în condițiile în care unele dintre aceste fapte care constituie contravenții atentează la însăși ființa națională. 

Această situație este cu atât mai gravă cu cât Constituția României stipulează: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii (art. 30 alin. (7)).

În consecință, propunerea legislativă dispune că – Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum și orice manifestare publică săvârșită cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. 

Această inițiativă vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene din care facem parte duce această politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, în acest sens, un exemplu elocvent de democrație consolidată fiind Germania, care sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale.   

În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace. 

Având în vedere argumentele anterioare, depunem spre dezbatere și adoptare propunerea legislativă – LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!