Trebuie să accelerăm procesul de recunoaştere a diplomelor medicilor cu cetățenie română din Republica Moldova!

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a prezentat, miercuri, 24 aprilie, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică prin care solicită Ministrului Sănătății accelerarea procesului de recunoaștere a diplomelor medicilor cu cetățenie română din Republica Moldova.

Constantin Codreanu Declaratie politica

În martie 2018, Constantin Codreanu a interpelat-o pe doamna Ministru Sorina Pintea cu privire la condițiile de acces pentru medicii basarabeni în câmpul muncii din România, prin care semnala dificultăţile care apar pe parcursul procesului de obţinere a dreptului de exercitare a practicii medicale pe teritoriul țării noastre.

Conform normelor de recunoaştere a diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist prevăzute de Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii publice nr. 1508/2008, titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate de statele terţe, altele decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, sunt recunoscute drept certificate de medic specialist, eliberate de Ministerul Sănătăţii pentru specialitatea respectivă, în vederea facilitării dreptului de exercitare a practicii medicale pe o perioadă nedeterminată sau a practicii medicale temporare/ocazionale pe teritoriul României a titularilor acestora. În măsura în care aceştia îndeplinesc condiţiile enumerate în art.1 lit a)-c), art.3.1 a)- l), din cadrul Articolului unic – H.G nr.764/11-10-2017, continuă să se confrunte cu o serie de probleme de ordin birocratic, cum ar fi perioada foarte îndelungată de recunoaştere a titlului.

Ca răspuns la o altă interpelare trimisă de Constantin Codreanu Ministrului Sănătății, în care a solicitat informații privind numărul medicilor basarabeni care au aplicat și, dintre aceștia, numărul celor care au trecut de procedura de recunoaştere a diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist în urma facilitării acestei proceduri prin H.G. nr.764/11-10-2017 de la data intrării în vigoare a normei, a aflat că numărul celor care au primit soluții favorabile era unul revoltător de mic.

Din totalul de 262 de medici din Republica Moldova care și-au depus dosarele pentru obținerea dreptului de practică pe teritoriul României, în proces de evaluare la comisiile mixte de recunoaștere se aflau doar 174 de dosare, iar în cazul a 88 de dosare au fost făcute solicitări de completare, așa cum cere Hotărârea Guvernului nr. 764 din 2017. Astfel, la sfârșitul anului 2018, din numărul total al solicitărilor, doar pentru 6 dosare a fost dat avizul Colegiului Medicilor din România și au fost întocmite documentele de recunoaștere potrivit HG 764/2017.

„Este o situație inacceptabilă, mai ales în condițiile în care România se confruntă cu o lipsă acută a cadrelor medicale! Chiar la începutul acestei săptămâni, Ministrul Sănătății a recunoscut că există nu mai puțin de 700 de posturi de medici de familie neocupate în România. Or, printre dosarele depuse de către medicii basarabeni paleta specializărilor este una mult mai largă decât domeniul medicinii de familie. Am constatat această stare de fapt în cadrul audiențelor pe care le-am oferit la biroul parlamentar de la Chișinău, acolo unde mi s-au solicitat explicații clare ale acestei atitudini ambigue a Guvernului României.

Birou Parlamentar Constantin Codreanu medici

Audiențe la biroul deputatului Constantin Codreanu din Chișinău

Executivul emite, pe de o parte, un act normativ care să faciliteze accesul pe piața forței de muncă a medicilor basarabeni cu cetățenie română, iar, pe de altă parte, utilizează formulări hilare - «diferă condițiile de practicare a acestei specialități în cele două țări» - pentru a tergiversa procesul respectiv. Solicit ministrului Sănătății, Sorina Pintea să întreprindă toate demersurile necesare pentru a accelera procesul de recunoaştere a diplomelor medicilor cu cetățenie română din Republica Moldova!", a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Arată 3 reacții

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!
 • Vlad Vladut
  commented 2019-05-01 22:01:07 +0300
  Sunt de-acord , am depus dosarul un an in urma și nu am mai primit nici-un răspuns, la fel sunt in ceata densa și colegii mei, care, credeți-mă sunt băieți de treaba
 • Alexandru Buza
  commented 2019-04-24 14:35:01 +0300
  Imi spune Alexandru Buza.Sunt medic in medicină sportivă,cu un stagiu aproape 33 de ani.Studiile medicale mi le-am făcut in Republica Moldova.
  Am redobândit cetățenia română acum patru ani in urmă.De doi ani sunt deja in România și imediat ce a apărut legea(noiembrie 2017)respectivă in România,am inceput la Chișinău să imi fac pachetul de acte necesare pentru a-mi omologa diploma de studii medicale superioare si a certificatului și titlului de medic specialist în medicină sportivă.Această procedură nu a fost una deloc simplă și m-a luat cam 6 luni ca durată.După acea am plecat la București.Si dacă prima obțiune de recunoaștere a diplomei de medic a fost relativ una simplă și Ministerul Educației din România me-a omologat diploma,cea de a doua opțiune pare a fi una nerealizabilă.Am depus setul complet de acte cerute, la Ministerul Sănătății din România,pentu a-mi
  fi recunoscut titlul de medic medicină sportivă pe data de 01 martie 2018.Din punct de vedere legal,actele se examiniază timp de 90 de zile lucrătoare.In cazul meu,azi,sa depășit acestă normă deja de patru ori.Am verificat statea lucrurilor in luna august 2018 și mi sa spus că actele mele se procesează in continuare.Eu ce să cred?E o căcealmă sau o situație de birocrație de inimaginat din partea Ministerului Sănătății din România sau mai știu eu alt ceva?
  Azi deja nu mai sper intr-o rezolvare pozitivă a solicitării mele.Și nici dorința de a incepe totul de la capăt, de la zero,forțindumă să fac rezidențiatul respectiv aici,in România,nu il am.
  Am 57 de ani,sunt perfect sănătos ,posed o experiență de 33 de ani in domeniul medicinii sportive,am fost martor nemijlocit in calitate de medic sportiv la șase ediții de Jocuri Olimpice de vară(1996-2016),am atitudinea și pasiunea cuvenită, imi doresc și pot aduce incă mult folos statului român in domeniul meu de activitate,dar….

  Medic medicină sportivă
  Alexandru Buza
 • Veaceslav Groza
  commented 2019-04-24 12:40:15 +0300
  Salut. Avem încredere și vă oferim toată susținerea!