Dosarul retragerii cetățeniei române lui Ion Chicu - pasul 2

Pe 25 mai, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a formulat și prezentat o plângere adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie în care a solicitat retragerea cetățeniei române actualului premier al Republicii Moldova, Ion Chicu. Motivul care a stat la baza plângerii respective a fost declarația denigratoare la adresa României a lui Chicu care a scandalizat opinia publică pe ambele maluri ale Prutului.

Constantin Codreanu Parlament

Pe 7 iulie, Autoritatea Națională pentru Cetățenie i-a trimis o invitație deputatului Constantin Codreanu cu privire la participarea acestuia la ședința în care Comisia pentru Cetățenie va analiza plângerea în cauză.

Constantin Codreanu: "Cu siguranță, mă voi prezenta la data respectivă la sediul ANC pentru a continua această procedură. Așa cum o voi face, de altfel, și în ziua următoare, atunci când va fi examinat un alt dosar de retragere a cetățeniei române, cel al numitului Ostafi Iurie, participant activ la vandalizarea monumentului dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică din satul Olănești, Ștefan Vodă, Republica Moldova.

Retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării noastre încălcând jurământul depus prin care se angajau să fie devotați patriei și poporului român, să apere drepturile și interesele naționale, să respecte Constituția și legile României. Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene.

Autoritatea Națională pentru Cetățenie, prin Comisia pentru Cetăţenie, are datoria să înlăture orice suspiciune de pasivitate în această direcție, dată de anii precedenți, respectiv 3 retrageri în anul 2013, 0 retrageri în anul 2014, 0 retrageri în 2015 și o sigură persoană căreia i s-a retras cetățenia română în anul 2016, și să aplice art. 24, alin. (1), al Legii nr. 21/1991, lui Chicu Ion și lui Ostafi Iurie".

 

 

*****

Constantin Codrenau Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

 

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU CETĂȚENIE

 

Către: Dl. Deputat Constantin CODREANU
Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
PARLAMENTUL ROMÂNIEI - CAMERA DEPUTAȚILOR

INVITAȚIE

 

În vederea soluționării sesizării de retragere a cetățeniei române față de numitul CHICU ION, născut la data de 28.02.1972, în localitatea Pîrjolteni, Republica Moldova, în prezent ocupând funcția de premier al Republicii Moldova, vă aducem la cunoștință că sunteți invitat la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din str. Smârdan nr. 3, sector 3, București, în data de 14.01.2021, ora 11:00, în calitate de persoană care a formulat sesizarea de retragere a cetățeniei române față de numitul Chicu Ion pentru motivul prevăzut la art. 25 alin. (1) lit. a) din Legea cetățeniei române.

La termenul sus-menționat, vă solicităm să prezentați dovezile de care dispuneți în susținerea sesizării dumneavoastră.

De asemenea, vă informăm că, potrivit art. 32 alin. (3) teza finală din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, "lipsa persoanei legal citate nu împiedică desfășurarea procedurilor de retragere a cetățeniei române".

Cu deosebită considerație,

PREȘEDINTE

COMISIA PENTRU CETĂȚENIE

Arată 2 reacții

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!
  • Vasile Ciobanu
    commented 2020-07-10 02:27:02 +0300
    Vă susțin, domnule deputat Constantin Codreanu! Felicitări pentru inițiativă!
  • Ghita Popa
    commented 2020-07-09 17:39:44 +0300
    De retras neaparat cetatenia acestui individ, care nu odata in mod public a lezat prestigiul Romaniei.