Absorbția fondurilor europene - întrebare parlamentară adresată premierului Orban și ministrului Boloș

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, le-a adresat o întrebare parlamentară prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Fondurilor Europene Ioan Marcel Boloș în care solicită informații despre măsurile luate de Guvern în vederea creșterii maxim posibile a gradului de absorbție a fondurilor europene de către România.

Constantin Codreanu Ludovic Orban Marcel Oros

Stimate domnule prim-ministru,
Stimate domnule ministru,

Potrivit datelor disponibile pe pagina de internet a Ministerului Fondurilor Europene, la data de 1 iunie 2020, rata de absorbție a fondurilor europene (structurale și de investiții) de către România este de 41% raportat la media din Uniunea Europeană, care este de 46%. Raportarea la media europeană este destul de irelevantă, întrucât există mai multe state care fac parte din categoria de frunte a celor care au un grad de absorbție cu mult superior mediei europene.

România, așa cum se poate constata, se situează în plutonul codaș, printre statele cu un grad de absorbție inferior mediei europene și insuficient pentru necesitățile reale ale economiei noastre naționale.

Chiar dacă în ultimii ani țara noastră și-a sporit gradul de absorbție a fondurilor europene, asistăm în continuare la o subutilizare cronică a acestor fonduri, la ratări îngrijorătoare și dezangajări revoltătoare. Astfel, adoptarea de către România a unui șir de decizii concrete și eficiente se impune în vederea ameliorării gradului de absorbție a fondurilor europene.

Mai mulți observatori și analiști economici români sau străini constată că procedurile din statele în care gradul de absorbție a fondurilor europene este superior celui din România și, respectiv, superior mediei europene, sunt incomparabil mai simple decât în țara noastră.

Ţinând cont de cele menţionate mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteţi:

  1. Care este, defalcat de ani, gradul de absorbție de către România a fondurilor din Programele Operaționale 2007-2013 (perioada 01.012007 – 01.09.2018) și Programele Operaționale 2014-2020 (perioada 01.01.2014 – 01.06.2020)?
  2. Care este către 01.06.2018 gradul de absorbție a fondurilor europene în raport cu cei doi vecini membri ai Uniunii Europene (Ungaria și Bulgaria) și cu celelalte state ex-comuniste astăzi membre ale Uniunii Europene (Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia)?
  3. Ce măsuri a luat actualul Guvern al României și ce măsuri concrete preconizează să întreprindă de acum încolo în vederea simplificării procedurilor pentru accelerarea absorbției fondurilor europene și depășirii maxim posibile a decalajului față de statele membre ale Uniunii Europene din plutonul fruntaș la acest capitol? 

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsurile, în scris, Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. În atenţia: Deputat Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!