INFERNUL PRIN CARE TREC ROMÂNII ÎN VĂMILE DIN VESTUL ROMÂNIEI

Am urmărit revoltat imaginile cu infernul prin care trec românii în vămile din vestul României. Spre deosebire de exagerările și fake news-urile pe care le-am demontat atunci când m-am deplasat personal în Vama Nădlac (video Facebook Live), de data aceasta, totul e real.

INFERNUL PRIN CARE TREC ROMÂNII ÎN VĂMILE DIN VESTUL ROMÂNIEI

Români care au stat ore în șir în condiții inumane și inacceptabile chiar dacă nu aveam acum o criză epidemiologică. Unii 5 ore, alții 8, iar alții chiar 15 ore. O situație de-a dreptul infernală pentru perioada grea prin care trecem în care distanțarea socială este esențială pentru combaterea coronavirusului. Scuzele autorităților "luate prin surprindere" mi-au amintit de eternele scuze ale decidenților "luați prin surprindere" de primele ninsori din an. Era evident că odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă și eliminarea carantinării instituționalizate obligatorii (vorbim despre carantină/autoizolare la domiciliu pe perioada stării de alertă), va crește semnificativ fluxul de cetățeni care vor reveni în țară după lunile de izolare în afara României.

Niște autorități responsabile s-ar fi pregătit de acest val din timp. Eșecul autorităților în asigurarea unor condiții sigure, adaptate crizei epidemiologice, pentru traversarea frontierei s-ar putea vedea în următoarele zile în numărul de infectări. Este un cerc vicios care începe cu neimplementarea unor soluții potrivite pentru românii care revin în România. Am vorbit în repetate rânduri despre soluțiile respective, începând de la coridoare umanitare pentru unități de transport coordonate la nivel guvernamental până la teste care să fie făcute la intrarea în țară. Sunt soluții care și-au demonstrat eficiența în alte țări. Noi de ce nu le implementăm?

Când este evident că îți vin în țară mii de români în câteva zile, de ce nu mergi pe prevenție? De ce nu te preocupă limitarea la maxim a oricărui risc de infectare? De ce nu faci acorduri cu alte state ca să organizezi în condiții de siguranță deplasarea acestor cetățeni cu autocare/microbuze/tren (dacă transportul aerian nu este o opțiune)? De ce accepți să îți plece cetățenii la munci sezoniere doar pentru ca la câteva săptămâni distanță să îi vezi cum revin în țară infectați cu Covid-19?

Mai mult decât atât. Prin blocajul creat în punctele de trecere a frontierei îi expui pe toți riscului de infectare atunci când nu le oferi condiții elementare de siguranță. După ce trec frontiera, acești oameni s-ar putea transforma în purtători de virus care pleacă spre diverse colțuri ale României. Oare ce trebuie să se întâmple ca autoritățile să înțeleagă responsabilitatea imensă pe care o au pentru a limita prin soluții concrete, oportune și aplicate la momentul potrivit răspândirea coronavirusului în România? Este o întrebare pe care, deocamdată, o las retorică.

Captură: Mediafax.ro.