Veste bună pentru românii din Diaspora. Vor putea transfera bani în România fără comisioane

CEC Bank va deschide, în următoarea perioadă, sucursale în străinătate, în ţările unde există comunităţi importante de români, pentru ca aceştia să poată trimite mai uşor bani acasă, fără comisioane. Anunțul a fost făcut de Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. "S-a discutat de foarte mult timp despre po­sibilitatea unui mecanism de transfer mult mai facil al fondurilor pe care românii care sunt plecaţi în afara ţării le trimit către ţară, către familii, şi atunci prin intermediul CEC se va lansa foarte cu­rând un pachet de măsuri care să vizeze des­chi­de­rea de sucursale, birouri în afara ţării acolo unde trăiesc comunităţi importante de români, pentru ca românii de acolo să poată trimite, dacă doresc, într-un mod mai facil bani. Şi fără comisioane, asta e foarte important, să nu mai plătească acele co­misioane care se plătesc astăzi", a spus ministrul care crede că acţiunea se va concretiza la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, cataloghează ca fiind binevenită această decizie, precizând, însă, că solicitările cetățenilor români din Diaspora depășesc oferta "fără comisioane".

Prima ediţie a Forumului Asociaţiilor Româneşti din Spania

Prima ediţie a Forumului Asociaţiilor Româneşti din Spania

Constantin Codreanu: "E bine să le creăm concetățenilor noștri din Diaspora condiții optime atunci când vine vorba de transferurile bancare. Cu o condiție esențială - să nu fie singurul lucru pe care îl facem pentru milioanele de români din afara țării care reprezintă cel mai mare investitor în economia României. La cele peste 50 de întâlniri pe care le-am avut în cu români din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța, Portugalia etc., spectrul problemelor a inclus mărirea personalului consular la ambasadele și consulatele României, modificarea legislației privind documentele de identitate, mărirea numărului de parlamentari de Diaspora, vot electronic, mărirea bugetului alocat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, organizarea Congresului Românilor de Pretudindeni, identificarea unor soluții pentru dureroasa problemă a persoanelor decedate în afara granițelor țării etc.

Dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană”.

Dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană” organizată în Parlamentul European

dezbaterea cu genericul ”Priorități legislative pentru românii de pretutindeni”

Dezbaterea cu genericul ”Priorități legislative pentru românii de pretutindeni” organizată în Parlamentul României

Dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană” organizată în Parlamentul European

Dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană” organizată în Parlamentul European

participarea la ceA III-a ediție a Forumului mediului asociativ românesc din zona centrală a Italiei organizat în cadrul „Accademia di Romania”.

A III-a ediție a Forumului mediului asociativ românesc din zona centrală a Italiei organizat în cadrul „Accademia di Romania”

Constantin Codreanu Verona

Întâlnire cu membri ai comunității românești din Verona

Comunitatea romanilor Londra

Dacă nu soluționăm măcar o parte a celor menționate mai sus, riscăm să ne trezim cu o nemulțumire absolut întemeiată a românilor din Diaspora care vor vedea în măsura anunțată de Ministrul Finanțelor Publice un demers absolut cinic prin care li se oferă cadrul necesar să cotizeze în România fără a primi nimic la schimb".

Întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Londra, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Constantin Codreanu Berlin

Evenimentul "Diaspora față în față cu parlamentari" organizat de Diaspora Civică Berlin

Ministerul Finanţelor Publice a început să facă mai mul­te schimbări la cea mai mare bancă pe care o de­ţine, inclusiv la nivelul conducerii. După mai bine de un deceniu, Radu Gheţea a fost schimbat din poziţia de preşedinte al consiliului de admi­nis­traţie al băncii de stat. CEC Bank, cea mai mare bancă din portofoliul statului, și-a dublat profitul în 2018. În 2017, banca a înregistrat un profit brut de peste 222 milioane de lei, echivalentul a 49 milioane de euro. După plata tuturor taxelor şi impozitelor, CEC a rămas cu un profit net de circa 172 milioane de lei, adică 77% din profitul brut raportat.