FOTO Tricolor adus în dar de deputatul Constantin Codreanu Cimitirului de onoare al ostașilor români de la Țiganca

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a vizitat Cimitirul de onoare al ostașilor de români de la Țiganca.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Constantin Codreanu: “Nimic nu poate fi mai înălțător pentru un român decât să arboreze un drapel tricolor. Mai ales aici, în cel de-al doilea stat românesc, mai ales aici, într-un loc în care sunt înhumați eroi ai neamului românesc ce au luptat pentru reîntregirea țării. Îi mulțumesc starețului Mănăstirii “Eroii Neamului”, ieromonahului Daniel Adrian, pentru grija pe care o poartă acestui loc sfânt pentru care trebuie să facem mult mai multe decât am făcut până în prezent”.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Amintim că deputatul Constantin Codreanu a cerut în repetate rânduri condiționarea ajutorului acordat de România Chișinăului de protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Codreanu: “Geografia localităților din Basarabia în care ostașii români își dorm somnul de veci în cimitire ale eroilor este amplă: Chișinău, Țiganca, Iepureni, Cania, Micleușeni, Soroca, Tighina, Feștelița, Răciula, Nemțeni, Fălești, Novaci, Neculăieuca, Sociteni, Slobozia-Horodiște, Vărzărești.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

În alte zeci de localități basarabene există morminte separate ale eroilor români sau sectoare cu morminte ale lor în cimitirele comunale. Multe dintre aceste locuri încă nu se află în evidența autorităților competente ale statului român. În diverse locuri există sau au fost restabilite monumente în cinstea eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, ca însemne comemorative: Carahasani, cota 100 de pe Dealul Iepurenilor, Taraclia și Vărvăreuca.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor s-a implicat în reamenajarea, din 2005, a Cimitirului de Onoare de la Țiganca, loc care urma să devină unul de reculegere în memoria celor peste 71.000 de militari români căzuți în Campania din Răsărit (iunie 1941 – august 1944). Acest cimitir de onoare, ca și alte peste 240 de cimitire de campanie românești din Basarabia, fuseseră profanate și șterse de pe fața pământului de către autoritățile de ocupație.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Pe de o parte, în timp ce toate cimitirele militarilor sovietici din România sunt protejate, Cimitirul Eroilor „General Dragalina” din Tighina, în care au fost înhumați 159 de militari români din Primul Război Mondial și 338 din cel de-al Doilea Război Mondial, a căzut, în 2007, victimă lamei buldozerelor rusești din regiunea transnistreană pe locul lui fiind amenajat un memorial militar sovietic. Doar 33 de cruci de căpătâi din 497 nu au fost aruncate la gunoi.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Pe de altă parte, o durere este Cimitirul Eroilor din Chișinău, amenajat pentru adăpostirea osemintelor a 431 de militari români, a 343 ruși, austrieci, cehi, francezi și polonezi din Primul Război Mondial și a 96 de eroi români din cel de-al Doilea Război Mondial. În 1959 cimitirul și capela-osuar au fost demolate. Primăria municipiului Chișinău a vândut, în 2007, terenul cimitirului, în pofida interdicției cuprinse în acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Sper că sunt în asentimentul dumneavoastră când cer ca România să ia atitudine și să condiționeze orice ajutor acordat Chișinăului de respectarea drepturilor românilor, a istoriei noastre comune și de protejarea și cinstirea mormintelor soldaților români de la răsărit de Prut”.

Constantin Codreanu Cimitirul Tiganca

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!