UE, SUA, NATO și România trebuie să reia finanțarea pentru R. Moldova și să se opună federalizării

Odată cu impunerea Guvernului Sandu la Chișinău și mazilirea lui Plahotniuc, a venit timpul să vorbim despre următorii pași pe care trebuie să îi facă partenerii occidentali pentru Republica Moldova, stat care este, în continuare, amenințat de intrarea într-un impas social, politic și economic ținând cont de coaliția nefirească aflată la guvernare.

Constantin Codreanu Drapele UE RO NATO

Deblocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova

Dimensiunile reduse ale statului reprezintă un atu atunci când vorbim de finanțarea unor proiecte cu un grad mare de sustenabilitate în diverse domenii. Un aspect profund valabil pentru cel de-al doilea stat românesc. Prin urmare, povara financiară pusă pe umerii UE și ai SUA este una redusă ca impact pentru respectivele entități, dar are un impact imens pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În același timp, este extrem de important ca procesul de monitorizare a modului în care fondurile ajung să se transforme în proiecte implementate să fie unul draconic. Nu mai trebuie să ne trezim cu situații în care sunt alocate zeci, sute de mii și chiar milioane de euro, dar, în realitate, pe parcurs, părți consistente ale acestor fonduri dispar prin diverse buzunare, atât ale factorilor de decizie locali, cât și ale celor care se ocupă de repartizare fondurilor respective din afara Republicii Moldova.

Opoziție totală față de orice proiect de federalizare a Republicii Moldova

Desantarea la Chișinău a celui care a emis celebrul Memorandum privind federalizarea Republicii Moldova, Dmitri Kozak, a născut îngrijorări întemeiate privind revenirea asupra discuțiilor ce vizează, în fond, transnistrizarea întregului stat și aducerea acestuia sub controlul total al Moscovei. Alianța Nord-Atlantică, alături de partenerii europeni, are obligația să se opună oricărei tentative de implementare a unui astfel de plan, promovat ostentativ, așa cum am putut vedea, de unul dintre cei doi piloni ai alianței nefirești de la Chișinău - președintele Igor Dodon, o portavoce umilă a lui Vladimir Putin. Singurul mod în care putem vorbi, pe viitor, despre soluționarea conflictului transnistrean este prin păstrarea aceleiași abordări de până acum - regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova și orice discuții despre federalizare, autonomie extinsă, statut special sunt inacceptabile.

România trebuie să se impună ca factor-cheie de decizie în regiune

Deși timidă la început, România a jucat un rol important în detensionarea unei situații care ar fi putut exploda la sfârșitul acestei săptămâni. Delegarea consilierului prezidențial Bogdan Aurescu, la Chișinău, a fost una de bun augur. Cu toate acestea, există o nemulțumire crasă în rândul opiniei publice, exprimată inclusiv de o serie de voci autorizare care au expertiza necesară pe Republica Moldova, privind ezitarea și lipsa de fermitate a oficialilor români care au fost eliminați din negocierile tripartite UE-SUA-Rusia. La București, unii uită că avem peste Prut milioane de etnici români și circa 1 milion de români care și-au redobândit cetățenia română. Altfel spus, nu mai vorbim de o simplă decizie de politică externă, ci de obligația noastră, ca stat, de a ne proteja cetățenii.

Și la Bruxelles, și la Washington trebuie să se înțeleagă că nu mai poți ignora România atunci când vrei să negociezi, la Chișinău, soluții care să păstreze Republica Moldova în afara controlului total al Federației Ruse. În egală măsură, așa cum am subliniat în repetate rânduri, România trebuie să revină la masa de negocieri privind soluționarea conflictului dintre Tiraspolul, susținut de Moscova și Chișinăul lăsat, de multe ori, de unul singur în fața ursului pofticios.

Dincolo de obligația de asigurare a securității pentru cetățenii români din Republica Moldova, vorbim, în primul rând, de securitatea internă a României, amenințată de un focar de criminalitate și instabilitate în continuă fierbere peste Nistru. Sunt convins că va veni și ziua în care va trebui să negociem ReUnirea cu factorii internaționali de decizie. Tocmai de aceea, ar fi bine să ne rezervăm de pe acum locul care ni se cuvine la masa oricăror tipuri de negocieri care vizează prezentul și viitorul oamenilor din Republica Moldova care privesc, în mod constant, spre România, cu o doză de speranță nesecată.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!