VIDEO Constantin Codreanu: "Condamn manifestările antidemocratice ale Ucrainei împotriva cetăţenilor şi oficialilor români”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a prezentat în Camera Deputaţilor o declaraţie politică privind derapajele antidemocratice şi antieuropene repetate ale Ucrainei împotriva cetăţenilor şi oficialilor români.

La tribuna Camerei Deputaţilor, preşedintele Constantin Codreanu a ţinut să puncteze: ”Doamnă preşedinte de şedinţă, distinşi colegi, declaraţia mea politică face referire la un incident care s-a produs la începutul acestei luni şi care a constat într-un nou derapaj antidemocratic din partea statului ucrainean. Am fost vizaţi noi, românii, statul român şi, nu în ultimul rând, Parlamentul României, atunci când preşedintelui şi deputatului UDMR, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei.

Nu este primul derapaj de acest gen al statului ucrainean. În primăvara lui 2017, am fost primul parlamentar al României care s-a confruntat cu o astfel de situaţie. Atunci când încercam să ajung la Fântâna Albă, un loc simbolic pentru noi ca popor, unde 3.000 de români din nordul Bucovinei au fost executaţi de sovietici, mi s-a comunicat că nu am voie să intru pe teritoriul Ucrainei. Spre deosebire de preşedintele UDMR, le-am comunicat oficialilor ucraineni că nu plec din vamă până nu primesc explicaţii. Deşi nu am primit lămuriri oficiale, după 5 luni de la incident am reuşit să intru în Ucraina.

Situaţia s-a repetat la câteva luni, în octombrie 2017, când am făcut parte dintr-o delegaţie a Parlamentului României care se deplasa pentru o întrevedere oficială în Rada Supremă. Timp de două ore, alături de Ambasadorul României la Kiev, am fost nevoit să aştept o decizie favorabilă din partea autorităţilor vecine pentru a putea intra pe teritoriul ucrainean.

Constat cu nedumerire lipsa totală a unei reacţii oficiale pe care o aşteptam săptămâna trecută, cel puţin din partea Parlamentului României, măcar din partea Ministerului Afacerilor Externe. Trebuie să învăţăm din fermitatea colegilor din Ungaria care ştiu să îşi apere foarte clar interesele şi cetăţenii. Noi nu suntem în stare să le spunem răspicat vecinilor ucraineni că nu mai pot continua cu acest comportament antidemocratic pe care l-au început pe 5 septembrie 2017, atunci când au dat acea lege a educaţiei prin care este suprimat învăţământul în limba maternă şi din cauza căreia au de suferit cei care fac parte din minoritatea noastră din Ucraina.

Aşadar, condamn încă o dată manifestările antidemocratice ale Ucrainei şi consider că ar trebui să ne întrebăm dacă continuam, noi ca stat, acest sprijin necondiţionat pe care îl acordăm Ucrainei în parcursul euroatlantic”.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!