Vizită de lucru în Marea Britanie a unei delegații a Parlamentului României

Un grup de deputați din Parlamentul României va întreprinde, în perioada 8-10 mai, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Delegația va fi condusă de Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu Deputat

Programul vizitei de lucru cuprinde, printre altele, întrevederi cu parlamentari britanici, reprezentanți ai sectorului asociativ românesc, reprezentanți ai Primăriei Londrei și ai executivului britanic.

Deputat Constantin Codreanu: "Mergem la Londra, în primul rând, ca răspuns la solicitările repetate pe care le-am primit din partea organizațiilor non-guvernamentale românești și a simplilor cetățeni din capitala Marii Britanii. Ne-am dorit să facem acest lucru în 2018,  dar, din păcate, calendarul evenimentelor Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării nu a coincis cu disponibilitatea partenerilor noștri britanici de a conveni asupra unei vizite de lucru.

Vizita este una necesară și plină de conotații în contextul președinției Consiliului Uniunii Europene pe care o deține România și a Brexitului care stă ca o sabie a lui Damocles deasupra capului celor peste 400.000 de cetățeni români din Regat. Trebuie să ne asigurăm că "divorțul" de Uniunea Europeană nu va afecta sub nicio formă drepturile românilor din Marea Britanie. Fie că vorbim de piața muncii, de accesul la educație sau de ajutoare sociale de orice tip.

Ca de fiecare dată, mi-am propus, alături de ceilalți membri ai Comisiei, să revenim cu recomandări concrete pentru Parlament, Guvern și Președinție, așa cum am făcut după fiecare deplasare a Comisiei. M-aș bucura ca și în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, la fel cum s-a întâmplat în alte țări ale Diasporei economice, să putem conveni alături de românii noștri asupra unor necesități concrete ce vizează domeniul românilor de pretutindeni:

  • Mai mulți parlamentari de Diaspora. Modificarea cadrului legislativ în vigoare în materie electorală, astfel încât, după alegerile parlamentare următoare, cetăţenii români din Diaspora să fie reprezentaţi proporţional în Camera Deputaţilor şi Senatul României, conform normelor de reprezentare aplicabile în cazul cetăţenilor din ţară. Este inacceptabil faptul că cel mai mic județ din țară are mai mulți parlamentari decât întreaga Diasporă+Republica Moldova;
  • Vot electronic. Cu peste 6 milioane de cetățeni români în afara granițelor țării, această modalitate de participare la viața politică devine o necesitate stringent pentru statul român;
  • Creşterea substanţială a fondurilor bugetare alocate Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cel puţin, la nivelul fondurilor alocate Departamentului Relaţii Interetnice destinate organizaţiilor celor 19 minorităţi naţionale din ţara noastră. Este inacceptabil ca cel mai mare investitor în economia României să aibă parte de cele mai puține fonduri alocate proiectelor implementate în afara României;
  • Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Este inacceptabil faptul că nu sunt respectate prevederile legale în vigoare privind organizarea Congresului."

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!