Vot electronic la alegerile parlamentare

Premierul Ludovic Orban a vorbit, astăzi, despre vot electronic la alegerile parlamentare de anul acesta. Introducerea votului electronic reprezintă unul dintre obiectivele mandatului meu de parlamentar. Sper să devină, cât mai curând, realitate.

Obiectiv exprimat inclusiv la Dezbaterea pe care am organizat-o, în Parlamentul României, pe 14 noiembrie 2018 și la care a participat actualul premier - “Votul la un click distanță. Perspective pentru introducerea votului electronic la alegerile din România”. Au mai participat atunci reprezentanți ai tuturor instituţiilor implicate în tot ceea ce înseamnă proces electoral: politicieni, specialiști în telecomunicații, foști miniștri și repezentanți ai societății civile. Instituțiile reprezentate: Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Concluzia a fost unanimă: într-o țară ca #România, cu un număr atât de mare de cetățeni români în #Diaspora, comunitățile istorice și Republica #Moldova, votul electronic este o necesitate.

Pe 21 octombrie 2019, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege nr. 571/2019 privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic, inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.

Pe 27 noiembrie 2019, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avizat favorabil proiectul de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic PLx 571/2019.
La ședință, au fost prezenți reprezentanți ai:
- Ministerului Afacerilor Externe: doamna Laura Elena Chiorean, secretar general, domnul Iulian Ivan, reprezentant cu însărcinări speciale la Procese Electorale și domnul Pietro Pavoni, ministru consilier;
- Ministerului Afacerilor Interne: domnul Mihai Bobescu, subsecretar de stat;
- Autorității Electorale Permanente: domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică - președinte, AEP și domnul Zsombor Vajda - vicepreședinte AEP.

Atunci când vorbim de votul electronic (votul online), trebuie să facem referire la 3 aspecte: 1. Politic, 2. Tehnic, 3. Constituțional. Este clar că avem nevoie de voință politică pentru a implementa acest proiect de importanță națională. Aspectul tehnic este și el extrem de important, pentru că trebuie să ne gândim la elemente precum trasabilitatea votului și asigurarea caracterului anonim al acestuia. La fel de important e aspectul constituțional atunci când vorbim despre asigurarea caracterului secret al votului exprimat.

Nu accept argumentul că nu se poate. Același argument a fost invocat atunci când am solicitat mărirea valabilității pașapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani. În cele din urmă, s-a putut. Avem o serie de opțiuni tehnice pe care le putem aplica, plecând de la blockchain, la semnătura digitală și ajungând la autentificarea multifactor.

Este o schimbare care îi va viza pe toți cetățenii români, dar de care vor beneficia, în primul rând, românii din afara granițelor. Sunt convins că votul electronic, așteptat și cerut de Diaspora, va contribui și la o mai mare participare la procesul electoral a românilor care se află în afara țării. Este o soluție pe care avem obligația să o oferim Diasporei, cel mai mare investitor în economia României. Acest demers legislativ trebuie să vină, bineînțeles, la pachet cu mărirea numărului de parlamentare care reprezintă Diaspora în Parlamentul României.

Avem, în prezent, întrunite condițiile necesare pentru legiferarea votului electronic. Într-un context în care există voci care vorbesc despre un al doilea val al coronavirusului în toamnă (ar putea fi pure speculații, dar de ce să nu fim pregătiți din timp?), ar trebui să ne gândim la opțiunea votului electronic și pentru alegerile locale. Nu putem invoca scuza Covid-19 pentru a opri procesele democratice.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!