Ziua nationala a sperantei pentru romanii din Republica Moldova

Dupa destramarea Uniunii Sovietice si desprinderea de "Imperiul Raului", pentru romanii din Republica Moldova 1 Decembrie nu e doar Ziua Nationala a Romaniei. La Chisinau, 1 Decembrie este si ziua nationala a sperantei. Este ziua in care s-a asteptat si se asteapta in continuare, cu nazuinta sincera, reeditarea actului istoric din 1918.

Aceasta speranta a fost statuata chiar in Declaratia de independenta a Republicii Moldova, votata de Parlamentul de la Chisinau, in care Pactul Ribbentrop-Molotov, cel prin care a fost sfartecata Romania, are parte de un pasaj aparte.

Pe scurt, intelegerea incheiata in august 1939, intre Guvernul Rusiei comuniste si Guvernul Germaniei naziste, este declarata "ca nula ab initio" si se cere lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia. Astfel, pe 27 august 1991, basarabenii au spus clar ca vor revenirea in cadrul unei Romanii reintregite.

Au trecut 25 de ani de atunci. Au plecat multi romani de pe un mal al Prutului spre celalalt sau chiar mai departe in lumea mare. Republica Moldova este un stat care se depopuleaza cu o viteza greu de crezut.

Potrivit Fondului ONU pentru Populatie, 4 persoane pe ora pleaca din acest stat in viitorul caruia nu mai crede absolut nimeni. Speranta, insa, nu a scazut in intensitate. Dimpotriva, a crescut invers proportional. Si creste pe zi ce trece. Inclusiv in randul celor care pana mai ieri refuzau sa accepte ca ReUnirea cu Romania este singura cale pentru a iesi din dezastrul social-economic in care au ajuns.

1 Decembrie e ziua in care Romania este prezenta peste tot in Republica Moldova, iar romanismul vibreaza in nuante tricolore la propriu si la figurat. Prin concerte, evenimente publice, piese de teatru, expozitii si chiar ore speciale in institutiile de invatamant.

In acest an, Chisinaul va avea parte de o actiune cu adevarat inedita, organizata de Asociatia "Onoare, Demnitate si Patrie": 1 kilometru de tricolor va fi desfasurat pe bulevardul central din capitala celui de-al doilea stat romanesc, bulevard ce poarta numele celui mai mare roman - Stefan cel Mare si Sfant.

1 Decembrie ajunge, astfel, chiar si in casele celor care inca vad in Bucuresti o amenintare pentru fotoliile lor de presedinte, premier, ministri si deputati.

Aceasta casta este cea care vrea sa taie de la radacina speranta unui parti a poporului roman sa revina acasa. Eforturile ei sunt tot mai zadarnice, insa. Numarul unionistilor a crescut in Republica Moldova si tendinta este una constanta de la an la an.

Pe un alt 1 Decembrie, cel din 2018, vom marca 100 de ani de la Marea Unire. Tot mai multi sunt cei care inteleg ca putem sarbatori acest centenar intr-un singur mod: luptand pentru reeditarea actului istoric ce a consfintit idealul sfant al romanilor din toate timpurile si de pretutindeni.

Tot mai multi romani din Republica Moldova sunt gata sa inlocuiasca speranta cu certitudinea ca, in sfarsit, si la Chisinau, 1 Decembrie sa fie ziua nationala a Tarii pe care o iubesc, careia ii apartin si din care trebuie sa faca parte.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!