Ziua Românilor de Pretutindeni: 7 proiecte în 7 comunități istorice românești

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, instituită prin art. 10 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiecte în 7 comunități istorice românești.

Tricolor Ziua romanilor de pretutindeni

Lista acestora arată în felul următor:

  • Comrat, Republica Moldova, 24 mai;
  • Sân Mihai (Lokve), regiunea Voievodina, Serbia, 25 mai;
  • Ismail, Sudul Basarabiei, Ucraina, 26 mai ;
  • Cernăuți, Nordul Bucovinei, Ucraina, 26 mai;
  • Corcea, în Albania, 26 mai;
  • Vidin, Bulgaria, 1 iunie;
  • Negotin, 26 mai + Bor, 2 iunie, Timoc, Serbia.

 

Evenimentele au ca obiectiv menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase a românilor din comunitățile istorice.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Planul este structurat pe cinci programe, în cadrul fiecăruia fiind menționate proiectele subsecvente: Programul de educație „Apostol Mărgărit”, Programul de cercetare științifică „Traian Herseni”, Programul de cultură, civilizație și spiritualitate „Mihai Eminescu”, Programul de politici și strategii pentru românii din comunitățile istorice și Balcani și Programul de promovare – diseminare.

Ziua Românilor de Pretutindeni instituită prin art. 10 din Legea nr. 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se sărbătorește în ultima duminică a lunii Mai. În 2019, Ziua Românilor de Pretutindeni se va sărbători pe data de 26 mai.

Lasă tu primul comentariu!

Vă rugăm să verificați e-mailul Dvs. pentru un link prin care vă puteți activa contul!